Zdravlje

Prepoznajte podmukle simptome raka želuca i spriječite širenje bolesti

Rak želuca ima reputaciju jednog od najbolnijih oblika raka. Međutim, ono što posebno zabrinjava jeste što simptomi često ne podrazumijevaju nikakvu bol. U suštini, većina prvih simptoma nema nikakvu povezanost sa bolovima, zbog čega je oteženo dijagnostikovanje. Pa, koliko je učestao rak stomaka? Sudeći prema statistikama, jedna od 111 osoba se susretne sa ovim problemom tokom života, a bolest je učestalija kod muškaraca.

Rak želuca - Megagiga.info

Rak želuca nije tipična nasljedna bolest. U većini slučajeva radi se o sporadičnim DNK mutacijama, koje dovode do bolesti. Zato nema potrebe da brinete, osim ako više članova vaše porodice nije imalo takve probleme. Međutim, ako primijetite sljedećih šest simptoma, obavezno se obratite doktoru, piš “Aura“.

Krv u stolici ili povraćanju

Postoje različiti uzročnici krvi u stolici i povraćanju, a ukoliko se radi o raku stomaka, moguće je da primijetite boju koja je tamnija od uobičajene. Moguće je da bude bordo ili gotovo crna u stolici, a u povraćanju svijetlo crvena i zrnastog sadržaja i teksture, zbog toga što je hrana djelimično svarena.

Apetit nestaje veoma brzo

Bili ste gladni čim ste sjedali za sto, ali nakon nekoliko zalogaja, apetit je nestao i ne želite jesti. Ovaj simptom rane zasićenosti može ukazivati na to da imate rak želuca. Naročito ako vam se to ranije nije događalo, a sada odjednom primijetite gubitak apetita. Posavjetujte se sa doktorom.

Bol u unutrašnjosti stomaka

Nekada je bol u unutrašnjosti stomaka pokazatelj raka stomaka, ali u većini situacija bol će biti posljedica drugih problema i abdominalnih oboljenja. Međutim, ako je riječ o raku stomaka, bol će biti uporan i mučan. To nije ona vrsta boli koja se javlja jedan dan, a onda nestane nakon nekog vremena već se uporno zadržava u unutrašnjosti.

Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine

Mnoga zdravstvena stanja i oboljenja, uključujući dijabetes tipa 1, Adisonovu i Kronovu bolest, mogu dovesti do neobjašnjivog gubitka tjelesne težine. Međutim, uzročnik tome može biti i rak stomaka. Obratite pažnju na brzinu i količinu izgubljenih kilograma, jer ako niste radili ništa što bi uzrokovalo gubitak kilograma, a primijetite iznenadni gubitak, vrijeme je da se zabrinete.

Neprestana žgaravica

Ako konstantno osjećate žgaravicu, imate lošu probavu, moguće je da imate rak želuca. Uprkos tome što postoji vjerovatnoća da se radi o nečemu drugom, što može čak biti i bezazleno, neće vam škoditi ako na vrijeme saznate prave uzročnike.

Nadutost, dijareja, zatvor

Ima smisla da sa porastom raka u vašem stomaku osjećate nadutost, ali i promjene u probavi. Uprkos tome što nijedan od navedenih simptoma sam po sebi ne ukazuje na rak stomaka, moguće je uz detaljnije analize vašeg doktora da dobijete detaljno objašnjenje na temelju drugih povezanih simptoma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh