Zdravlje

OPASNA INFEKCIJA: Stiže novi način liječenja najčešće spolne bolesti na svijetu!

Hlamidija je polno prenosiva bolest, često bez ikakvih simptoma, koja jednako pogađa i muškarce i žene. Ta bakterijska infekcija je opasna, jer ljudi često ni ne znaju da je imaju…

Ljubavni par - Zadovoljna.hr

Ako se ne liječi, tokom vremena, može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući i neplodnost. To je trenutno najčešća polno prenosiva bolest na svijetu, prenosi “Informer“.

Naučnici sa kanadskog Univerziteta Vaterlo razvili su nov način liječenja hlamidije koji djeluje i na spriječavanje širenja tog oboljenja, piše “Interesting Engineering”.

Hlamidija se sada liječi antibioticima. Novi tretman, međutim, predstavlja vrstu genske terapije.

Naučnici kažu da su već postigli uspješnost od 65 posto u prevenciji infekcije, i to poslije samo jedne doze. To svakako oslobađa straha od sojeva ove bakterije otpornih na antibiotike.

Američka agencija za hranu i lijekove nedavno je odobrila prvi lijek baziran na siRNK. Riječ je o klasi dvolančanih RNK molekula koji interferiraju sa ekspresijom određenih gena.

Novi tretman koristi siRNK za ciljanje gena koji se zove PDFGR-beta. On je odgovoran za nastanak proteina, u ženskom reproduktivnom traktu, koji vežu bakteriju hlamidije i omogućavaju širenje bolesti. Novi tretman zaustavlja te gene.

Ali to nije sve, kada je dejstvo nove terapija u pitanju.

Tretman koristi nanotehnologiju za aktivaciju razgradnje zaraženih ćelija. Na taj način dolazi do detoksikacije ljudskog organizma, jer se čiste oštećene ćelije i regenerišu nove.

Novim procesom zaražene ćelije formiraju mjehur oko bakterije i uništavaju je. Tretman djeluje na dva načina. Spriječava hlamidiju da se širi i tjera ćelije da je razaraju.

Studija naučnika sa Univerziteta Vaterlo objavljena je u časopisu “Nature”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh