Zdravlje

Stomatologinja upozorava: Kola je uništila više zubi od kolača!

Budu li se građani redovito kontrolirali spriječit će potrebu za novim, jako skupim zahvatima koji će im nadomjestiti zube, ali im nikada neće dati osjećaj koji imaju ljudi sa svojim vlastitim zubima.

No image - Haber.ba

Učestalost posjeta stomatologu ovisi o životnoj dobi pa tako djeca trebaju ići na preglede češće od odraslih. Naime danas držimo da djecu treba pregledavati četiri puta godišnje kako bismo u vremenu nicanja i mijene zuba uhvatili eventualne promjene u samom začetku, odnosno spriječili nastanak karijesa, dodaje stomatologinja, piše 24sata.

Odrasli trebaju stomatologa posjetiti dva puta godišnje jer je to dovoljan vremenski razmak za temeljito čišćenje zuba, skidanje zubnog kamenca i poliranje. Uz takvu njegu, možemo sačuvati zdrave zube, odnosno pravovremeno uočiti eventualne promjene. Kako danas uglavnom nema razlike u nepodesnim navikama, a kod Hrvata je to najčešće cigareta, pravilo vrijedi za oba spola. Pojedina stanja, kao trudnoća, zahtijevaju dodatne posjete.

Pacijenti s kroničnim bolestima poput dijabetesa, posebno su rizična skupina, te sa svojim stomatologom ugovaraju eventualne češće dolaske. Redovitost garantira održavanje zdravih i čistih usta, dok preskakanje dozvoljava posebno razvoj zubnog kamenca koji vrlo brzo uništava potporne strukture, a pacijent promjenu zapravo dugo ne primjećuje. Također, redovitim pregledima lakše uočavamo karijes u samom nastanku.

Naime, karijes u početku nema vidljivih simptoma te pritom nema ni vidljivih promjena boje na zubu. Zub je ponekad osjetljiv na hladno i slatko, a kada dođe do promjene boje, okom vidljive promjene strukture i bola, već se radi o uznapredovalom karijesu. Zato je naviku odlaska stomatologu jako važno usvojiti od malih nogu.

– Danas je stav da je prvi pregled i odabir stomatologa važno napraviti u prvoj godini života te se od tada prati nicanje zuba i njihov razvoj – dodaje stomatologinja te napominje kako je, uz stomatološke preglede, važan čimbenik u zdravlju zubi i – higijena.

– Zube bi trebalo prati iza svakog obroka. Mi, naime, imamo raspored prehrane koji nam ne garantira neke prirodne zaštite, kao što je slučaj sa sirom kod Francuza koji ga jedu na kraju obroka tako da se i dalje držimo upute da je zube potrebno prati barem prije spavanja i ujutro – napominje liječnica koja na pitanje je li za zdravlje zuba dovoljno koristiti pastu ili ih trebamo čistiti i koncem kaže:

– Za zdravlje zuba daleko je važnija zubna četkica nego pasta, jer ona mehanički uklanja ostatke hrane. Uz četkicu, a danas preporučujemo meke četkice, zubni konac je standard u održavanju higijene jer dopire i čisti međuzubne prostore koji su nam četkicom nedostupni. Zbog širokog asortimana higijenskih pomagala najbolje je savjetovati se sa svojim stomatologom, kako s nekim pomagalima ne biste sami sebi štetili – poručuje.

Njega zubi podrazumijeva i zdravu prehranu te valja izbjegavati svu hranu koja se lijepi za zube, a osobito onu zasićenu ugljikohidratima. Zdrava je sva ona hrana koja zahtijeva žvakanje, a sadrži li veću količinu ugljikohidrata, važno je oprati zube i ona neće štetno djelovati, savjetuje dr. Barać Furtinger i nastavlja:

– Ne zaboravimo gazirana pića – pića s kolom uništila su više zuba nego kolači!

PET SAVJETA DR. FURTINGER:

1. Stomatologu odrasli trebaju ići dva a djeca četiri puta godišnje.

2. Zubi se peru iza svakog obroka, a najmanje ujutro i navečer! Osim mekom četkicom i pastom – konac za zube je standard jer čisti uski zubni međuprostor.

3. Zadah mogu izazvati luk i češnjak, ali on može biti znakom promjena koje dolaze iz želuca – dakle, bolesti koje ne treba ignorirati. Danas učimo naše pacijente oprati ne samo zube, već i jezik, jer naslage na jeziku mogu također uzrokovati loš dah.

4. Osim konca, u ponudi su i interdentalne četkice – no o svim pomagalima za njegu zubi najbolje je posavjetovati se sa svojim stomatologom.

5. Za što zdravije zube treba izbjegavati svu hranu bogatu ugljikohidratima te onu koja se lijepi za zube – najbolja je ona koja zahtijeva žvakanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh