Zdravlje

NARODNI LIJEK PROTIV BAKTERIJA I VIRUSA: Nakon samo jedne doze biće vam odmah bolje!

Izuzetna ljekovitost medovače potiče od upravo od meda i propolisa od kojih se pravi ovaj liker!

Med - tntportal.ba

Advertisements

Medovača se kroz historiju visoko cijenila zbog svog ljekovitog dejstva i bila je drevno piće starih Slovena. Porijeklom je sa prostora gdje su se nastanili stari Sloveni i važi za jedno od najstarijih pića. Za Slovene med je bio, moglo bi se reći, osnovna namirnica, najbolja hrana i piće, piše “Alo!“.

Ljekovitost medovače potiče upravo od meda i propolisa, od kojih se i pravi ovo izvrsno piće. Povoljno djeluje na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa i poboljšava apetit i varenje, te je idealan aperitiv.

U poređenju sa drugim alkoholnim pićima dejstvo medovače je začuđujuće i čudesno. Medovača daje bodrost, radost i smirenje bez ošamućivanja, raslabljenja i nezdravog uzbuđenja. Poslije njene upotrebe nema glavobolje, slabosti, mučnine. Naprotiv, medovača ispijena sa mjerom daje snagu i zdravlje.

Mnogi iz neznanja liker-rakiju od meda pogrešno nazivaju i ‘medovina’. Naime, medovina je vino sa dodatkom meda, dok je medovača – medena rakija ili pravilnije liker od meda (šljivovica, viljamovka, dunjevača, kajsijevača obogaćena medom).

Mnogi ne znaju da medovaču mogu vrlo lako da naprave sami, kod kuće, i da tako provjereno znaju kog je kvaliteta med korišćen za njenu pripremu, kao i kog je kvaliteta rakija koja se koristi za dobijanje medovače.

Obično se koriste domaća rakija lozovača i najbolji aromatični med od lipe.

Sastojci:

  • 0,5 kg meda
  • 0,8 l – 38-42 %-tne lozovače
  • 0,1 l prokuhane ili destilovane vode
  • 0,1 l suhog bijelog vina
  • 1 limun (korica)
  • prstohvat korijandera

Priprema:

Med se ulije u veći lonac i uz miješanje umjereno zagrije da postane tečan. Lonac se odmakne sa ringle. Ako je med dovoljno tečan dodaju se lozovača, prokuhana voda, bijelo vino, narendana limunova kora i usitnjeni korijander uz stalno miješanje. Tako pripremljena smjesa uliva se u flaše koje se dobro zatvore.

Nakon dva mjeseca stajanja smjesa se filtrira, a rakija ulije u čiste flaše. Što duže stoji, to je bolja!


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh