Zdravlje

Imate li je u kuhinji? Čisti bubrege, jetru, žuč, afrodizijak je i pomaže kod alergija i astme

Iako je mnogi svrstavaju među povrće, artičoka je zapravo pupoljak cvijeta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika.

Artičoka - Blogspot

Advertisements

Osim biljnih tvari cinarina i silimarina, artičoka sadrži i snažne antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina. Te tvari djeluju protuupalno te štite vaš organizam od raznih degenerativnih i kroničnih oboljenja, piše Alternativa za Vas.

Ova iznimno cijenjena namirnica jedna je od najstarijih koju su ljudi poznavali, a pripisivane su joj i afrodizijačke sposobnosti. Čisti tijelo, a pravi je izbor i za one koji se odluče za dijetalnu hranu. Siromašna je kalorijama, no bogata vitaminima C, K i B, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, hranjivim tvarima i fitokemikalijama.

Bogata antioksidansima, održava srce zdravim, smanjuje kolesterol, preventivno djeluje protiv malignih oboljenja, balansira razinu glukoze u organizmu, snižava hipertenziju, čisti jetru i bubrege, pomaže izlučivanju žuči, bogata vlaknima; blagotvorna je za probavu, odličan je diuretik, pomaže kod gihta, alergija, urtikarije, reume, astme.

Ova biljka sadrži i vitamine B-skupine te vitamine C i K, a od minerala kalcij, željezo, kalij, magnezij i fosfor. Još neotvoreni cvatovi artičoke koriste se u kulinarstvu, a jestive su i lisne peteljke. U ljekovite se svrhe koriste mladi listovi u prvoj vegetaciji. Najčešće se upotrebljavaju za liječenje oboljenja jetara i protiv povećanog kolesterola u krvi. U ovom se slučaju koristi mlado lišće bez peteljki. List sadrži cinarozid, luteolin i gorke tvari, a bogat je i mineralima, posebno kalijem i magnezijem.

Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina i da pridonosi njenoj regeneraciji. Također, čisti krv.

Osim jetara, ova biljka odlično čisti i žuč, slezenu i bubrege. Potiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavljanje masne hrane i apsorpciju masnoća te snižava razine lipida u krvi. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sevilli pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno potiče proizvodnju žuči.

Artičoka ima i diuretska svojstva, potiče mokrenje te tako pridonosi čišćenju mjehura i bubrega, štiti jetra od hepatotoksičnosti, odnosno pomaže pri oštećenjima uzrokovanima djelovanjem toksina. Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetru i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh