Zdravlje

IZ DREVNE SPARTE: Ovaj narodni lijek je šamar svim bolestima

U starim travarskim knjigama smo pronašli drevni narodni recept za koji se kaže da liječi sve bolesti, a potiče još iz antičkih vremena.

Borovnice - Blogspot.com

Advertisements

Zbog ovakve konstatacije učinio nam se zanimljivim, a daljim pretragama i i straživanjem našli smo da se pravio i koristio kako našim krajevima tako i u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Zbog toga smo odlučili da vam ga svakako preporučimo.

Recept je u stvari baziran na bobicama borovnica i smreke utopljenim u vino i rakiju, odnosno radi se o vrsti vina od borovnica. Lijek se primjenjuje prije svega kod problema sa lošom crkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, kod ostalih različitih tegoba glave, zaboravnošću i pamćenjem. Osim toga trebate ga obavezno probati koristiti ukoliko imate probleme sa slabim srcem i krvnim sudovima. Za ovu namjenu sličan napitak od borovnica spominje se i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju još iz 1696 godine.

Ovde se ni izbliza ne završava lista svih koristi ovog narodnog lijeka. Ovo vino trebali bi ste probati kao rješenje za probleme kod svih akutnih i hroničnih oboljenja želuca i crijeva, te protiv probavnih smetnji i upala debelog crijeva. Vino uspješno reguliše probavni floru, te uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i glista. Sok pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imunog sistema.

Kako je dobra cirkulacija i probava ključ zdravlja čovjeka uz dobar rad srca i mozga jasno je zašto je ovo vino u narodu nazvano lijekom protiv svake bolesti.

Za pravljenje ovog lijeka su vam potrebni:

  • 1/2 kilograma svježih borovnica (kao zamenu možete upotrebiti smrznute bobice)
  • 1/2 kilograma bobica smreke poznate i pod sljedećim imenima: borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja
  • 1 litar dobrog crnog vina (po mogućnosti domaćeg)
  • pola litre jake domaće rakije
  • 3 kašike meda
  • 3 kašike šećera

Uputstvo za pripremu i upotrebu

Borovnice i smreku operite i stavite u veliku staklenu teglu. Naspite vino preko bobica. Ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Nakon toga u smjesu dodajte pola litra rakije, med i šećer. Sve dobro promješajte, da se med i šećer rastope. Ostavite da kompletna smesa odstoji 7 dana. Nakon toga je spremna za upotrebu, piše “Zdravlje bez doktora“.

Lijek se koristi tako što uzmete 4 supene kašike ovoga vina ujutro i uveče. Neka u svakoj dozi bude nekoliko bobica borovnica koje ćete dobro sažvakati prije gutanja. Vino se koristi 3 dana ujutro i uveče nakon čega se pauzira 2 dana. Koristite dok ne potrošite cjelokupnu dozu. Po potrebi možete napraviti novu dozu i nastaviti koristiti ovo vino sve dok tegobe ne prestanu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh