Zdravlje

Prepoznajte ga na vrijeme!: Tri su znaka moždanog udara

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. Ne podcjenjujte tri znaka upozorenja. Kod nagle oduzetosti i poremećaja govora nazovite 194, poručuje Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara svim građanima.

Moždani udar - ordinacija.hr

Tri znaka moždanog udara: Govor je otežan i nerazumljiv, jedna ruka je slaba i ‘pada’, a lice je asimetrično (jedna strana kao da visi).

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavili su kampanju o moždanom udaru Pobijedi vrijeme#spasi mozak kako bi podignuti svijest građana o moždanom udaru, prvim simptomima i važnosti odlaska liječniku na vrijeme.

Glavni nositelj kampanje je udruga Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara na čelu s neurologom dr. Hrvojem Budinčevićem iz KB Sveti Duh, bolnice koja je nedavno nagrađena platinastim priznanjem za kvalitetu zbrinjavanja osoba s akutnim moždanim udarom u sklopu ESO ANGELS inicijative.

– Cilj kampanje je pravovremenim i vjerodostojnim informacijama podizati svijest građana o moždanom udaru, metodama liječenja te važnosti preventivne medicine koja spašava ljudske živote i resurse javnom zdravstvu – kazali su u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara,prenosi 24satahr

ISPOVIJEST ALEKSANDRE MINDOLJEVIĆ:
‘Pala sam na pod i mislila da je kraj. Imala sam moždani udar’
– U kampanju Pobijedi vrijeme#spasi mozak uključio se širok krug liječnika, pacijenata i javnih osoba koje svojim iskustvom i znanjem nastoje podignuti javnu svijest o moždanom udaru i tako pridonijeti smanjenju broja smrtnih slučajeva i stope invaliditeta od posljedica moždanog udara. Naime, moždani udar je drugi vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i opterećenja bolestima, te jedan od glavnih uzroka demencije. U Hrvatskoj svakih sat i 20 minuta netko umre od moždanog udara – dodali su i predstavili edukativan video.

– U akciju krećemo sljedeći smjernice europskog Akcijskog plana za moždani udar 2018-2030 koji su zajednički izradili Europski savez za moždani udar – SAFE i Europska organizacija za moždani udar – ESO, potaknuti zabrinjavajućim trendovima u 35 europskih država. Naime, zbog starenja stanovništva u europskim se državama do 2035. očekuje povećanje ukupnog broja moždanih udara za 34 posto, zatim porast smrtnosti uslijed moždanog udara za 45 posto te povećanje od 25 posto broja preživjelih, ali s dugotrajnim zdravstvenim posljedicama – rekli su u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara.

Rizikometar za moždani udar je jednostavan alat za mjerenje, praćenje i upravljanje individualnim rizikom od moždanog udara. Može izračunati rizik procjenom niza faktora rizika kao što su – dob, spol, etnička pripadnost, način života i drugi zdravstveni čimbenici. Osmišljen je da pomaže pojedincima i zdravstvenim djelatnicima u smanjivanju rizika od moždanog udara.

Simptomi moždanog udara
Moždani udar prvi je uzrok invalidnosti u našoj zemlji i drugi krivac za smrtnost, kažu u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara. Svake dvije sekunde netko u svijetu to doživi, a svakih šest umire zbog toga.

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pak puknuće krvne žile kada krv počinje prodirati u okolno tkivo.

– Najčešći uzrok oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza — bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stijenci krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stijenke krvne žile – objašnjavaju na internetskoj stranici Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU) objašnjavaju:

Prvi simptomi moždanog udara su:

utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela
poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe
naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovici vidnog polja
naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
gubitak ravnoteže
omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

1 od 6 osoba u dobi od 15 do 60 godina doživjet će moždani udar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh