Zdravlje

Da li nam je ugroženo zdravlje: NEĆETE VJEROVATI ŠTA SO UNOSI U NAŠE TIJELO

Zbog zagađenosti, u morskoj, kamenoj i soli dobijenoj iz jezera, pronalazi se toliko mikroplastike da godišnje odrastao čovjek unese i do 2000 čestica!

Solnica - Blogspot.com

Advertisements

Prije nekoliko godina naučnici su otkrili da se mikroplastika nalazi u morskoj soli, ali do sada niko nije znao u kojoj mjeri. Prema novoj studiji, u kojoj su istraživači ispitivali morsku, kamenu i so dobijenu iz jezera, 90 posto soli koju koristimo sadrži mikroplastiku.

Istraživači iz Južne Koreje, zajedno sa istraživačima iz organizacije Grinpis istočne Azije, su testirali 39 marki soli od kojih je 36 sadržalo mikroplastiku. Ova studija je prva koja je istražila povezanost mikroplastike soli sa zagađenim okruženjem.

Nalazi ukazuju da je mikroplastika pronađena u soli jako povezana sa količinom zagađenja u određenim oblastima“, kaže Sung-Kju Kim, profesor marinske ekologije sa Univerziteta Inčon u Južnoj Koreji.

Ispitani su uzorci soli iz 21 države iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike. Tri marke soli koje nisu sadržale mikroplastiku su rafinisana morska so iz Tajvana, rafinisana kamena so iz Kine i nerafinisana morska so iz Francuske proizvedena solarnim isparavanjem.

Gustina mirkoplastike u soli varira među različitim markama. Istraživanje je pokazalo da so koja sadrži najveću količinu mikroplastike dolazi iz Indonezije, a nepovezana studija iz 2015. godine je takođe otkrila i da je Indonezija na drugom mjestu u svijetu po zagađenosti.

Ova studija takođe procjenjuje da odrasla osoba godišnje unese u sebe 2.000 komadića mikroplastike putem soli. Ali koliko je ova količina štetna, ostaje misterija, piše “National Geographic“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh