Zdravlje

Austrija više ne želi biti ‘pepeljara Evrope’

Na austrijsku vlast se vrši pritisak da organizira referendum o zabrani pušenja u restoranima.

Cigareta - Hina

Na austrijsku krajnju desnicu na vlasti sve je jači pritisak kako bi je prisilili da organizira referendum o zabrani pušenja u restoranima u toj zemlji, koja više ne želi biti posljednji pušački raj kontinenta.

Službenom peticijom koju su pokrenuli ljekari skupljeno je 881.569 potpisa, ili blizu 14 posto biračkog tijela i više od 10 posto stanovništva.

Trinaest godina nakon prvih pokušaja zabrane pušenja u restoranima i kafanama, Austrija ostaje među posljednjim zemljama Evrope u kojoj se može pušiti u lokalima, što sablažnjava ljekare.

Socijaldemokrati i konzervativci su 2015. godine usvojili zakon koji predviđa totalnu zabranu pušenja u restoranima, koji je trebao stupiti na snagu u maju ove godine.

Ali, taj zakon je opozvan pod pritiskom krajnje desne Slobodarske partije Austrije – FPOe.

Godišnje umire 13.000 ljudi
Njen čelnik i vicekancelar Heinz-Christian Strache, i sam pušač, osnivanje koalicije s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza u decembru uvjetovao je odustajanjem od tog zakona.

Pušenje je moguće u Austriji u lokalima koji imaju odvojene prostorije za pušenje.

“Zakon o zabrani pušenja je ukinut suprotno trendovima u svijetu”, istaknuli su ljekari i podsjetili da oko 13.000 osoba godišnje umre od posljedica pušenja u Austriji, trećoj zemlji po stopi pušača u Evropskoj uniji, navodi Eurostat (30 posto starijih od 15 godina), i jednoj od onih u kojima su cigarete najjeftinije.

Mobilizacija pokrenuta peticijom suočila je u utorak FPOe s njenim kontradikcijama, razvoj izravne demokratije je jedno od glavnih obećanja te stranke, a FPOe je ponovio da odbija organizirati referendum o pitanju pušenja.

Nova šefica socijaldemokratske opozicije Pamela Rendi-Wagner istaknula je da “ukoliko poziv na više direktne demokratije nije samo prazno izborno obećanje, Vlada mora organizirati referendum o pušenju”.

Kancelar Kurz bez reakcije
Strache je naglasio da “više od 85 posto” birača nije potpisalo peticiju protiv pušenja i da nije skupljeno 900.000 potpisa, čime bi se automatski pokrenuo referendum.

“Pritisak na Vladu raste i za FPOe će biti teško objasniti zašto ne organizira referendum”, ocijenio je on u list Kronen Zeitung, čiju je analizu prenijeli drugi mediji.

Nekoliko utjecajnih osoba, među kojima gradonačelnici Graza i Salzburga, također su pozvali na organiziranje referenduma, jer ga zbog broja potpisa drže nezaobilaznim.

I cijela opozicija je tog mišljenja, poput liberalne stranke Neos, koja je istaknula da su građani dali “jasan znak” da ne žele da Austrija i dalje bude “pepeljara Evrope”.

Kancelar Kurz, nepušač, nije se želio izjasniti o tom pitanju, jer je poništenje zakona protiv pušenja upisano u koalicijski pakt zaključen s FPOe krajem 2017. godine, piše Aljazzera Balkans


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh