ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Njegova dijeta garantuje vitku liniju cijelog života: SA GRČKOM DIJETOM VITKI, ZDRAVI I ZAŠTIĆENI OD DIJABETESA I RAKA!

Grčka dijeta je jednostavan, ukusan i izbalansiran mediteranski pristup ishrani i vježbanju koji će vam pomoći da održite prirodnu, vitku figuru. Takođe, pomoću ovakvog načina ishrane lakše ćete izbjeći bolesti poput dijabetesa tipa 2, metaboličih sindroma, otpora na insulin, srčane bolesti, hronične upale i nekoliko vrsta kancera.

No image - Haber.ba

Doktor Fedon Aleksandar Lindberg, specijalista interne medicine i stručnjak za endokrine poremećaje, smatra se pravim nacionalnim blagom Skandinavije, a posebno Norveške. Rođen je i odrastao u Ateni, u Grčkoj, a u Norveškoj živi od 1986. Na čelu je nekoliko klinika u Oslu i drugim norveškim gradovima. Autor je 15 knjiga na temu zdravlja, nutricionizma i životnog stila koje su objavljene na 14 jezika i 21 zemlje. Njegove knjige su prodane u više od pola miliona kopija širom svijeta. Dr. Lindberg će vam pokazati kako da promijenite životni stil kako biste lakše kontrolisali svoju težinu i šećer u krvi, te poboljšali svoje cjelokupno zdravlje, piše “Aura“.

Njegov režim ishrane garantuje održavanje vitke linije tokom cijelog života, a taj režim je zasnovan na principu ishrane sa niskim glikemijskim indeksom (GI).

Ova dijeta je poznata u svijetu kao “Grčka dijeta”, a kako se tradicionalna grčka kuhinja bazira na maslinovom ulju, salati, voću i povrću, ribi i bezmasnom mesu, nije teško zaključiti da je njen tvorac, zapravo, slijedio tradiciju svoga naroda i ovog podneblja. U ovoj dijeti je dozvoljeno unošenje zdravih masnoća, određene vrste bjelančevina i ugljenih hidrata, koji polako otpuštaju energiju.

Zdravija i manje rafinisana hrana zaštitit će vas od viška kilograma, dijabetesa i bolesti srca, kao i brojnih upala. Jednom riječju, pojačat će se odbrambene snage vašeg organizma i regulisati metabolizam, a time će vaše tijelo biti idealno.

Glumica grčkog porijekla Dženifer Eniston i njena kolegica Eva Mendes, vitke su i zdrave zahvaljujući upravo ovom režimu ishrane.

PONEDJELJAK

  • Doručak: Parče hljeba, dvije kašičice kravljeg sira i rendana jabuka posuta cimetom. Šolja nemasnog mlijeka
  • Užina: 125 ml niskokaloričnog jogurta sa 4 polovine oraha i 4 kocke crne čokolade
  • Ručak: Konzerva tunjevine sa lukom i paradajzom
  • Užina: 150 gr kravljeg sira sa kašičicom mljevenog lanenog sjemena i 100 grama grožđa
  • Večera: Pileća prsa sa crvenom paprikom, lukom, nasjeckanim paradajzom i zelenom salatom

UTORAK

  • Doručak: Jedno jaje, kriška integralnog hljeba, šolja mlijeka i pomorandža
  • Užina: Salata od rendane šargarepe sa kašičicom sjemenki susama ili suncokreta. Začiniti maslinovim uljem
  • Ručak: Grčka salata (paradajz, feta sir, crni luk, krastavac, zelena paprika, masline i origano)
  • Užina: 125 ml light jogurta i deset badema
  • Večera: Manja pastrmka pečena na roštilju, servirana sa barenom boranijom začinjenom maslinovim uljem i sokom od limuna

SRIJEDA

  • Doručak: Nezaslađeni musli sa pola šolje mlijeka i 2 svježe smokve
  • Užina: 125 ml light jogurta sa 100 grama maslina i nekoliko sjeckanih badema
  • Ručak: Sardine i salata od paprike, celera i krastavaca. Parče integralnog hljeba
  • Užina: Jedna jabuka i šaka kikirikija
  • Večera: Pileća prsa na žaru, 50 grama feta sira, tikvice na pari začinjene maslinovim uljem, sokom od pola limuna i sjeckanim peršunom

ČETVRTAK

  • Doručak: Omlet od 2 jaja sa kuhanim paradajzom i bosiljkom, kašičica maslinovog ulja i dva kivija
  • Užina: 100 grama grožđa
  • Ručak: 50 grama teletine sa sjeckanim kupusom, rendanom šargarepom i lukom, začinjeno sa kašičicom light jogurta
  • Užina: 1 pomorandža i 10 lješnjaka
  • Večera: Sarmice od lista vinove loze s rižom, šargarepom i peršunom. Šolja kiselog mlijeka

PETAK

  • Doručak: Zobena kaša (do 75 grama), nekoliko sjeckanih badema i 200 ml nemasnog mlijeka, posuto cimetom i jedan kivi
  • Užina: 150 grama kravljeg sira sa kašičicom sjemenki bundeve
  • Ručak: Salata od 150 grama šarenog pasulja, kašika kukuruza šećerca, sitno sjeckane crvene paprike i crnog luka, začinjeno malsinovim uljem i limunom. 100 grama nemasne kuhane piletine
  • Užina: 1 kruška, 4 polovine oraha i 40 grama crne čokolade
  • Večera: Pirinač kuhan na pari sa brokulama i file od pastrmki

SUBOTA

  • Doručak: Jedno jaje sa senfom, paradajz i pečurke pržene na malo ulja
  • Užina: 1 nektarina ili breskva
  • Ručak: Svježa salata sa tunjevinom i dvije šljive
  • Užina: 150 grama kravljeg sira i 1 šargarepa
  • Večera: Musaka od patlidžana sa zelenom salatom

NEDJELJA

  • Doručak: Tri kašike kornfleksa sa 120 ml nemasnog mlijeka. Jedno kuhano jaje i jedno parče hljeba
  • Užina: 100 grama malina ili 2 rendane jabuke, posuto sjeckanim bademima
  • Ručak: Riblji file pečen na roštilju sa bijelim lukom, maslinama i paradajzom. Salata od krastavica i feta sir
  • Užina: Pola šolje light jogurta sa kašičicom sjemenki lana i šargarepa
  • Večera: Dva mala komadića jagnjetine sa spanaćem kuhanim na pari. Velika pečurka filovana bijelim lukom i peršunom

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh