Zdravlje

Ako imate astmu pripremite se na posebno težak period, stručnjaci kažu da je u jesen najgora

Kako ljeto prelazi u jesen, vrijeme je za topliju odjeću, a za one ljude koji imaju astmu, jesen je godišnje doba koje znači nadraženost pluća i češće korištenje inhalatora. “Treći tjedan rujna smatra se tjednom u kojem problemi astmatičara dosežu vrhunac”, kaže za Bustle alergolog i imunolog dr. Purvi Parikh, “iako mnogi misle da je astma najgora u proljeće, jesen je puno gora.”

Pluća - telegram.hr

Astma je stanje koje uzrokuje kroničnu iritaciju dišnih puteva, a ljudi koji su skloni imaju iznimno osjetljive stanice dišnih puteva i loše reagiraju na iritante u zraku i na bolesti. Astmu može izazvati pelud, dim i jaki mirisi, uzrok može biti različit kod svake osobe i mijenjati se tijekom godina, piše Telegram.

Simptomi su isti

Jesenska astma je slična proljetnoj u smislu simptoma. Napad astme izgleda isto bez obzira na godišnje doba. Simptomi su kašljanje, kihanje, stezanje u prsima i nedostatak zraka.

Ali uzrok je različit

Jesenje alergije i astmu uzrokuje pelud u zraku kao i u proljeće, ali u jesen dolazi s drugog mjesta. Krive su ljetne trave u odlasku koje su različite od peludi u proljeće. Razlika znači da alergijske reakcije mogu biti jače ili slabije ovisno o sezoni i količini trava na području na kojem se osoba nalazi.
Promjene godišnjih doba su problem

Dr. Parikh dodaje da promjena godišnjeg doba može izazvati jače astmatične simptome u jesen, zato što postaje hladnije. Hladnoća stvara kontrakcije u osjetljivom plućnom tkivu astmatičara, što vodi većem broju napada ali i promjene vlage ili temperature u širem okruženju vjerojatno će iritirati dišne puteve i uzrokovati simptome.

Na astmu utječu i virusi

Još jedan dodatni razlog jačih simptoma u jesen je više virusa u zraku. Početak sezone gripe povećava rizik astme. Astmatičari su osjetljiviji na komplikacije i astmatične napade kada imaju gripu zbog osjetljivijeg tkiva pluća, mada to ne znači da će oni češće oboljeti.

Loše vrijeme

Loše vrijeme u jesen i hladnoća jer ulazimo u zimu, povećavaju šanse astmatičnog napada. Za mnoge ljude problem predstavljaju olujni vjetrovi i kiša. Sve što znači porast peluda ili prljavštine u zraku zbog vjetra, može izazvati napad. Iako, kako se zbog klimatskih promjena pojačava rizik izbijanja požara, u ljetnim mjesecima, isto tako, može doći do češćih napada astme zbog dima u zraku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh