ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Ne odlaži, uoči rano: Ako se REUMATOIDNI ARTRITIS ne prepozna na vrijeme polovina oboljelih postaju invalidi

Kako na vrijeme prepoznati hronične zapaljenske artritise i početi sa liječenjem u ranoj fazi bolesti glavna je tema radionice namenjene zdravstvenim radnicima na primarnom nivou zdravstvene zaštite pod sloganom “Ne odlaži, uoči rano”

Artritis - Zdravoiprirodno.com

Da li ste znali da se procenjuje se da od hroničnih zapaljenskih artritisa (HZA) u Srbiji boluje 60.000 odraslih građana i 2.000 dece, od toga 35.000 od reumatoidnog artritisa (RA).

Reumatoidni artritis je doživotna, sistemska bolest koja napada zglobove i druge organe i ima nepredvidiv tok. Ako se ne leči stalno napreduje dovodeći do invalidnosti i komplikacija koje mogu skratiti životni vek i do 20 godina (najčešće infarkt srca). Rano postavljanje dijagnoze i lečenje hemijskim lekovima koji menjaju tok bolesti kod 70 odsto obolelih može zaustaviti tok bolesti, uvesti bolesnika u remisiju. Ovi lekovi ublažavaju simptome posle jednog do tri meseca. Kod preostalih 30 odsto treba pored navedene terapije primeniti biološke lekove kojima se u Srbiji trenutno leči oko 1.500 bolesnika i sva deca kojima je biološka terapija potrebna,piše Zena

– Bol u miru i otok sitnih zglobova šaka i stopala koji su simetrični, bol u krstima pred zoru, jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, bol u šakama pri rukovanju, opšta slabost I malaksalost su kardinalni znaci HZA. Jako je važno da izabrani lekari na vreme preoznaju reumatoidni artritis i druge HZA i hitno, prioritetnim uputom, upute pacijenta reumatologu jer pravovremeno lečenje može značajno da smanji napredak bolesti. Posle dve godine bolesti, ako se nepravilno leče, polovina obolelih od reumatoidnog artritisa postaju invalidi. Na žalost, kod nas u proseku do postavljanja dijagnoze RA prođe 18 meseci jer pacijenti, a ponekad i zdravstveni radnici, ne prepoznaju prve simptome ovih teških i onesposobljavajućih bolesti. Dakle, u startu je propuštena prilika da se oboleli adekvatno leče i spreči razvoj invalidnosti – kaže prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, dodajući da je zbog toga neophodna što veća razmena znanja i iskustava između reumatologa i tima izabranog lekara (lekar, medicinska sestra/tehničar, farmaceut) kojima se pacijenti prvo obraća za pomoć.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh