Zdravlje

Bol u donjem dijelu stomaka – svi ženski razlozi!

Najčešća ljekarska dilema je da li se radi o promjenama na kičmi ili bolesti bubrega.

Žene se doktoru često žale na bolove u donjem dijelu trbuha, koji često započinju u području slabinskog dijela leđa, a najčešće šire u donji dio stomaka lijevo i desno od pupka ili u prepone. Bolovi mogu biti izrazito jaki i javiti se na jednoj ili obje strane. Najčešća ljekarska dilema je da li se radi o bolovima zbog promjena na kičmi ili zbog bolesti bubrega. Uzroci bolova se sa sigurnošću mogu razlučiti kliničkim i ultrazvučnim pregledom trbuha. Ukoliko se zaključi da bol ne potiče od kičme, odnosno utvrdi da potiče od bolesti bubrega, pristupa se daljoj dijagnostici. Kod ultrazvučnog pregleda bubrega doktor će uočiti o kakvoj se bolesti radi – upala (akutna ili hronična), kamenci ili pijesak, cista ili tumor. Najčešće bolesti bubrega su upalne promjene i bubrežni pjesak.

Ciste i tumori bubrega

Ne izazivaju bolove ukoliko nisu veći od 4-5 cm u prečniku. Poznato je da se ciste i tumori bubrega, koji su najčešće zloćudni, slučajno otkrivaju na ultrazvučnom pregledu trbušne duplje.

Upale bubrega

Bolovi zbog upale bubrega najčešće su praćeni povišenom temperaturom, ponekad do 40 °C, drhtavicom i zimicom. Sedimentacija je često povišena, leukociti u krvi gotovo uvijek povišeni, a u mokraći je povišen broj leukocita, često i bjelančevina i eritrocita. Kod jače upale mokrenje postaje oskudnije, ali učestalije, najčešće bez peckanja. Peckanje kod mokrenja javlja se kod upale u donjim dijelovima mokraćnog sistema (mokraćna cijev i mokraćna bešika). Bolovi se vrlo često “šire” u obje prepone tj. donji dio stomaka, lijevo i desno od pupka.

Nespecifične upale bubrega nastaju kada pjesak ili kamenac na svom putu izlaska iz bubrega povrede sluzokožu i izazovu lokalnu upalu na mjestu povrede.

Specifične upale najčešće prouzrokuju specifične bakterije (Escherichia colli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, streptoccocus, stafiloccocus) i mnoge druge. Dugo se liječe, a uz antibiotike se moraju upotrijebiti i neki drugi lijekovi i pomoćna ljekovita sredstva.

Bolovi koje bolesnice opisuju na desnoj strani donjeg djela trbuha kod doktora nameće dilemu da li se radi o nekoj od navedenih bolesti u mokraćovodu (upala, pjesak, kamenac) ili se radi o reflektirajućoj boli iz desnog bubrega, upali “slijepog creva” ili crvuljka, odnosno bolestima desnog jajnika. Osim navedenog, u desnoj strani donjeg dijela trbuha, kao i cijelom donjem djelu stomaka, ponekad se na ultrazvuku vide i tumorske promjene u debelom crijevu (uz pomoć kolor dopplera i to ako su veće, kada već značajnije zatvaraju unutrašnjost crevne vijuge).

Kamenci

U krajevima sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske često viđamo slučajeve kamenaca u bubregu, mokraćovodu i mokraćnom mehuru. Osim kamenaca većih od 4 mm, u praksi susrećemo i mikrolite ili pijesak u bubrežnim čašicama. U trenutku kada se kamenac pokrene iz bubrežne čašice javljaju se žestoki bolovi, jedni od najjačih koje čovjek može doživjeti. Kada se iz bubrega u većoj količini pokrene pijesak, takođe može izazvati vrlo neugodne bolove, najčešće na jednoj strani bubrega ili donjeg dijela stomaka. Bolesnice tada često prestanu mokriti i povraćaju.

Uzrok učestale pojave kamenaca u mokraćnom sistemu je konzumiranje vrlo “tvrde” vode za piće ili male količine tečnosti dnevno, čemu su sklonije žene koje inače piju malo tečnosti. Dnevno se mora popiti barem 2 l tečnosti, ne ubrajajući mlijeko. U odraslom životnom dobu, nakon 25. godine života, mlijeko treba piti umjereno (ne više od pola litre na dan), jer mlijeko u sebi sadrži jone kalcijuma oksalata koji mogu učestvovati u tvorbi mokraćnih kamenaca. Bolesnice koje boluju od gihta (povećanja mokraćne kiseline u krvi) imaju češće kamence bubrega organskog porijekla.

Ginekološke bolesti

Bolovi u donjem dijelu stomaka kod žena su često složeniji za dijagnostiku nego kod muškaraca, jer se može raditi io bolovima uzrokovanim ginekološkim bolestima.

Od ginekoloških uzroka bolova u donjem dijelu trbuha treba navesti predmenstrualne bolove, naročito u mlađih djevojaka u kojih je materica još nedovoljno razvijena. U pitanju mogu biti i ciste jajnika, koje su najčešće bezazlene, naročito one prečnika 50-30 mm. Veće ciste najčešće zahtijevaju operativno liječenje.

Bolovi mogu poticati i od upale unutrašnjosti vagine i materice, koje se mogu javiti u svakoj, a naročito u mlađoj dobi. Najčešće ih uzrokuju trihomonas, klamidija i ureaplazma. Ponekad, dok još ne znaju jesu li trudne, žene obično dolaze na pregled zbog izrazitih bolova u donjem, desnom dijelu stomaka, često sa refleksijom bolova u donji dio leđa. Osim već spomenutih bolesti, treba razmišljati i o vanmaterničnoj trudnoći čak i onda ako je žena imala uredan zadnji menstrualni ciklus. Upala “slepog crijeva”, splet crijeva i vanmaternična trudnoća najčešća su hitna stanja u donjem delu trbuha koja se mogu reflektovati po cijelom stomaku. Kao i uvijek, dijagnostika uključuje detaljan razgovor, klinički i ultrazvučni pregled te laboratorijske pretrage krvi i mokraće.

Kod žena u premenopauzi i menopauzi bolove u donjem dijelu trbuha može pratiti “bežanje” mokraće. Mokrenje kod kijanja, smijanja, kašljanja i dizanja težih predmeta može biti uzrokovano spuštenim bešikom i matericom. Takve žene izloženije su različitim uzročnicima koji uzrokuju upale mokraćne cijevi, bešike, vagine i materice.

Osobe oboljele od šećerne bolesti imaju učestale mokraćne infekcije (zbog lužnatijim mokraće usled izlučivanja šećera mokraćom) pa se nerijetko događa da kontinuirano moraju biti pod manjom dozom antibiotika i drugih pomoćnih lijekova.

Kod žena koje se žale da su primjetile krv u mokraći ili na donjem rublju, naročito u menopauzi, osim na mokraćni sistem treba sumnjati i na ginekološki uzrok. Neke bolesnice svjesno ili nesvjesno pogrešno zaključe odakle krv koju su primijetile.

Ostali mogući uzroci

Treba spomenuti još neke uzroke, svakako ne nevažne za doktora, a naročito bolesnika. Bolovi mogu da potiču od divertikula (“slijepog džepa”) debelog crijeva. U tom slučaju se obično radi o grčevitim bolovima, naročito nakon jela ili napora, koji se spontano smire pa zatim ponovo jave. Ponekad se mogu javiti i jaki bolovi, kada ostaci svarene ili djelimično svarene hrane zaostanu u slepoj vijuzi divertikula, kada ona može biti uzrokom razvoja kliničke slike kao kod sapleta crijeva.

Bolovi u donjem abdomenu mogu biti i posljedica reflektujuće boli iz kičme, a ponekad i kukova. Iako relativno rijetko, kao posljedicu bolova u donjem dijelu trbuha susrećem i aneurizmu donjeg dijela aorte (proširenje dijela ili cijelog toka abdominalne aorte). Nažalost, najčešće se razvija bez bolova, što je vrlo opasno zbog mogućnosti spontanog prsnuća.

Čitateljicama ovog člana želimo savjetovati da na preglede odlaze preventivno i redovno, jer samo takvim pristupom prema sopstvenom zdravlju možete preduhitriti mnoge bolesti koje bi vas mogle iznenaditi u slijedećim mjesecima, odnosno godinama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh