Zdravlje

Slatki grijeh – Čokolada čuva zdravlje srca, očiju ali i vitkost

Čokolada je ponekad najbolji način udovoljavanja sebi, a da bi krivnja zbog reda previše bila manja, stručnjaci navode brojne dobrobiti omiljene slastice na svijetu.

No image - Haber.ba


Čokolada (Foto: 24sata.hr)

Čokolada pomaže u računanju

Britanski su znanstvenici otkrili da flavonoidi u čokoladi pospješuju sposobnosti računanja, a to su dokazali u eksperimentu sa studentima koje su prije ispita podijelili u dvije grupe, od kojih su jedni pili čokoladu, a drugi nisu. Tvrde kako čokolada poboljšava rezultate oko 10 posto, a jednak učinka može imati ispijanje kakaa.

Od čokolade je kosa sjajnija

Kvalitetniji oblici čokolade s većim udjelom kakaa bogati su vitaminima K i B, ali i kalcijem, željezom, magnezijem i manganom. Zahvaljujući tim nutrijentima, uz redovito jedenje čokolade kosa postaje sjajnija i čvršća.

Čokolada pomaže u održavanju vitke linije

Prema istraživanju Sveučilišta u Kaliforniji na više od 5000 ljudi u dobi od 20. do 85. godina, ljudi koji jedu čokolade u prosjeku dva puta na tjedan imaju niži indeks tjelesne težine od onih koji je uopće ne jedu.

Čokolada čuva zdravo srce

Antioksidansi u čokoladi djeluju protiv slobodnih radikala koji su uzročnici upala u organizmu i tako pružaju zaštitu od srčanih bolesti. Najbolji odabir je svakako tamna čokolada, a dokazano je da ona snižava krvni tlak i povoljno djeluje na kolesterol.

Čokolada kao lijek za kašalj

Sastojci kakaa blokiraju rad senzornih živaca i refleks kašlja, čime se simptomi akutnog i kroničnog kašlja umanjuju za 60 posto. Za to je zaslužan teobromin, jedan od sastojaka kakaa, pokazala je kineska studija na više od 300 pacijenata s kroničnim kašljem.

Jedno rebro za bolji vid

Budući da čokolada poboljšava protok krvi u mozgu, ona povećava i dotok krvi do mrežnice oka. Zbog toga ljudi koji jedu više čokolade imaju bolji vid u tzv. niskokontrastnim situacijama, poput magle ili mraka, dokazala je studija britanskog Sveučilišta Reading.

Čokolada protiv visokog šećera

Tamna čokolada smanjuje inzulinsku osjetljivost, što znači da istovremeno smanjuje i rizik od pojave dijabetesa, pokazala je američka studija. Ipak, nije dobro odjednom pojesti veliku količinu čokolade, jer to naglo podiže šećer u krvi, već je rasporediti na manje porcije.

Štiti kožu od sunca

Ljudi koji jedu tamnu čokoladu dvostruko su otporniji su na štetno zračenje sunca i dvostruko teže zadobivaju opekline. Također, iako se čokolada često proglašava okidačem prištića, ne postoji znanstvena studija koja povezuje čokoladu i akne.

(24sata.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh