Zdravlje

Prirodna detoksikacija – Jedite nešto od ovoga barem pet dana i preporodite se!

Tijelo treba njegovati, a to ćete postići unosom pravih hranjivih tvari. Uz pravu mjeru odmora i aktivnosti, tako ćete podržati prirodan proces detoksikacije.

No image - Haber.ba


Detoksikacija (Foto: haber.ba)

Sljedeća dva tjedna redovito jedite hranu navedenu na ovom popisu i već za pet dana ćete osjetiti olakšanje i navalu energije.

Rotkvice

Rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mjehura i jetre, te poboljšavaju probavni proces. To je razlog zašto se rotkvica u japanskoj kuhinji poslužuje zakiseljena. Dodajte tanke listiće rotkvice u salatu.

Kurkuma

Tradicionalna indijska i kineska kuhinja cijene kurkumu zbog ljekovitih svojstava. Nove studije su potvrdile antioksidativni i protuupalni učinak kurkume u tijelu, kao i njegovu sposobnost da pomaže jetri u detoksikaciji štetnih spojeva. Antioksidansi iz kurkume igraju ulogu u borbi protiv tvari koje oštećuju stanice i nakupljaju se s godinama. Jedna žličica žutog praha na dan je sve što trebate.

Limun

Mnogi podcjenjuju sposobnost limuna u održavanju zdrave probave i izbacivanju otrova. Neki travari i nutricionisti smatraju da je opor okus limuna koji potiče protok žuči odgovoran za blagotvorno djelovanje na probavni proces. Piling od limuna i limete također djeluje antioksidativno. Limun koristite umjesto octa u salatama, popijte ga prije doručka s vodom ili ubacite u gotova jela.

List korijandra

I sjeme i list ove biljke imaju zdravstvene koristi. Dok sjeme može pomoći probavi i održavanju normalne razine kolesterola, lišće pomaže u uklanjanju nekih teških metala (poput žive i olova) koji se mogu nakupljati u tijelu. Stavite šaku lišća u salatu ili na predjelo kao ukras.

Kiseli kupus

Fermentirani kupus daje blagotvornu dozu dobrih bakterija koje nazivamo probioticima. Probiotici su osobito važni za zdrav probavni trakt. U crijevima žive trilijuni bakterija koje igraju ulogu i u probavi i u održavanju dobrog imuniteta. Bez te korisne flore naš probavni proces mogu ometati plinovi ili zatvor. Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnog otpada u crijevima i krvotoku, te čak i povećati rizik od razvoja raka.

Češnjak

Potvrđeno je da češnjak jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi također igraju ulogu u detoksikaciji. Jetra je zadužena za neutraliziranje toksina uz pomoć sumpora, pa će dodavanje sumporom bogatih namirnica u prehranu, poput češnjaka, olakšati ovaj proces.

Artičoke

Jestivi dijelovi važni su za zdravlja jetre. Promiču protok žuči i masnoća iz jetre. Uloga žuči je emulgirati masti i nositi toksine i otpad iz jetre u tanko crijevo. Zato u salatu dodajte srednje veliku artičoku.

Sjemenke lana

Sadrže i topiva i netopiva vlakna koja će popraviti zdravlje crijeva i spriječiti reapsorpciju kolesterola iz debelog crijeva. Pokušajte dodati nekoliko samljevenih žlica lana u žitarice koje jedete za doručak ili u jogurt.

Organski uzgojene jabuke

Jabuke su zdrave i treba ih konzumirati tijekom cijele godine. Pune su vlakana, a naročito pektina, koji čisti probavni trakt, te olakšava oslobađanje svih nakupljenih toksina i čestica hrane koji mogu ostati neprobavljene. Važno je konzumirati široku lepezu vlakana u prehrani.

Repa

Ovo korjenasto povrće sadrži biljne pigmente koji djeluju antioksidativno i jačaju jetrene funkcije. Repu naribajte u salate, kuhajte ili smiksajte u sok.

Brokula

Iz obitelji je krstašica i jedna je od najzdravijih namirnica. Probavom brokule oslobađaju se hranjive tvari koje pomažu kod čišćenja lošeg estrogena koji se nakuplja u tijelu. Previše takozvanih loših estrogena može dovesti do nekih većih zdravstvenih problema, uključujući i debljanje, PMS, pa čak i rak.

Šparoge

O ovom povrću razmišljajte kao o prirodnoj ‘tableti’ prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i slobodnih radikala. Ispiru višak vode i natrija, te su korisne u detoksikaciji.

List maslačka

Gorke namirnice odlične su za žuč i jetru. Ako vam je pregorko za salatu, ispirjajte šalicu maslačkovog lišća s češnjakom.

Borovnice

Imaju najmanje tri ključna antioksidansa: antocijanine, resveratrol i elaginsku kiselinu. Elaginska kiselina može blokirati metaboličke putove koji dovode do raka. Dodajte pola šalice u frape.

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh