Zdravlje

Srušen mit – Šta je gore za zdravlje srca, masnoće ili šećer?

Liječnici tvrde da je demoniziranje masnoće kao krivca za koronarne bolesti najveća pogreška moderne medicine koja je istodobno dovela do milijuna pacijenata na, kako tvrde, nepotrebnim terapijama statinom, lijekom za snižavanje kolesterola.

No image - Haber.ba


Šećer (Foto: Haber.ba)

Izbacivanje maslaca, vrhnja i masnog mesa iz prehrane može učiniti više štete za zdravlje srca nego koristi, tvrde znanstvenici koji objašnjavaju kako se tvrdnje da je prehrana visoka u mastima loša za arterije temelje se na pogrešnim tumačenjima znanstvenih studija koje su dovele da milijuni pacijenata budu na terapiji statinom. Liječnici tvrde da je vrijeme da se sruši mit o ulozi zasićenih masnoća u bolestima srca, piše Daily Mail.

Neke zapadne zemlje, poput Švedske, usvojile su već prehrambene smjernice koje potiču konzumaciju hrane s visokim postotkom masnoća i niskim ugljikohidrata.

Kardiolog Aseem Malhotra, u online raspravi na stranici British Medical Journala, kaže da je gotovo četiri desetljeća u kojima se savjetuje smanjenje zasićenih masti koje se nalaze u vrhnju, maslacu i masnom mesu paradoksalno povećao kardiovaskularni rizik.

Ključna je studija iz 1970. zaključila da postoji veza između srčanih bolesti i kolesterola u krvi što je u korelaciji s kalorijama koje daju zasićene masnoće. ‘No, korelacija nije uzrok ‘, tvrdi dr. Malhotra, londonski kardiolog.

Nedavne studije ne pokazuju vezu između zasićenih masnoća i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Dr. Malhotra ističe epidemiju pretilost u Sjedinjenim Državama unatoč velikom padu kalorija iz masnoća.

Naime, prehrambena industrija kompenzira zasićene masnoća sa šećerom iako postoje neoborivi dokazi da je šećer faktor rizika za metabolički sindrom koji može dovesti do dijabetesa. Dr. Malhotra vjeruje da opsjednutost kolesterolom dovela do pretjerane upotrebe statina u terapijama snižavanja kolesterola.

Na pitanje što je gore – zasićene masnoće ili dodani šećer, američki kardiolozi kažu da je šećer puno opasniji. ‘Umjesto smanjenja koncentracije kolesterola statinima, što je najboljem slučaju sumnjivo, možda bi trebali početi servirati pravu hranu?’

Timothy Noakes sa Sveučilišta u Cape Townu kaže da je fokusiranje na povišene koncentracije kolesterola u krvi, kao isključivog uzroka koronarnih bolesti srca, nedvojbeno najgora medicinska pogreška našeg vremena. ‘Nakon uvida u znanstvene dokaze imam samo jedan zaključak – nikad nemojte propisati statin voljenoj osobi.’

(tportal)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh