Zdravlje

Za cijelo tijelo – Saveznici dobrog imuniteta: Crni ribiz, kadulja, avokado…

Kelj pomaže u jačanju jetre zadužene za čišćenje toksina iz organizma, ulje origana čisti grlo, đumbir dišne puteve, a kadulja pomaže kod iskašljavanja.

No image - Haber.ba


Kadulja (Foto: Arhiva)

Kelj za čišćenje jetre

 

S hladnijim vremenom imunitet slabi, a stalne promjene temperature i grijanje nepovoljno djeluju na organizam zbog čega je sklon prehladama i gripi. Jačanje imunološkog sustava počinje čišćenjem jetre koja je zadužena za detoksikaciju. Najbolja hrana za jetru su kelj, brokula, kupus i zelena salata. Oni potiču rad jetre i ubrzavaju čišćenje toksina iz organizma.

Ulje origana čisti grlo

 

Ulje origana jača imunitet i čisti grlo. Ubija loše bakterije koje se nakupljaju u probavnom susutavu i djeluje antiseptički, a koristi se kao lijek za iskašljavanje i čišćenje sinusa. Preporučuje se ulje koristiti dva puta na dan, a dovoljno je dvije do tri kapi staviti na žličicu šećera ili u čašu vode.

Avokado za prehlade

Avokado pozitivno utječe na nadbubrežne žlijezde i jača imunitet. Bogat je aminokiselinama, antioksidansima i zdravim mastima koje uravnotežuju razinu hormona u organizmu, smanjuju rizik od srčanog udara i pomažu u regulaciji krvnog tlaka, a preporučuje se ljudima koji su podložni prehladama. Može se jesti svjež, kao smoothie ili u umaku.

Đumbir za pluća

 

Đumbir je odlično sredstvo za čišćenje pluća. On pomaže u čišćenju dišnih puteva i sinusa tako da sprječava nakupljanje toksina koji uzrokuju infekcije. Može se koristiti kao čaj, kupka ili uz svaki obrok pojesti malo đumbira, to će pozitivno utjecati i na probavu i smanjiti mučnine.

Kadulja za kašalj

 

Kadulja baš kao i ulje origana pomaže kod iskašljavanja. Ona umiruje kašalj, izvlači sluz iz grla i čisti dišne sustave, a pomaže i kod visoke temperature. Preporučuje se piti čaj ili koristiti ulje, ali ne u visokim dozama zato što može djelovati kontraproduktivno.

Zobena kaša smanjuje razinu lošeg kolesterola

 

Zobena kaša bogata je vitaminom E, betakarotenom i beta glukanom koji pomaže u jačanju imunološkog sustava. Ona pojačava djelovanje antibiotika, a obiluje vlaknima koja smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Preporučuje se uključiti je u svakodnevnu prehranu.

Crni ribiz za oči

 

Osim mrkve i borovnica, crni ribiz odličan je za vid. Bogat je antioksidansima koji poboljšavaju vid noću, a sadrži pet puta više vitamina C nego naranča što ga čini savršenim saveznikom imuniteta. Može se jesti svjež ili piti u obliku čaja ili smoothieja.

Jaja za sjajnu kosu

 

Jaja obiluju željezom i vitaminom B12 koji jačaju vlasi. Željezo pomaže u borbi s anemijom koja nerijetko može uzrokovati ispadanje kose. Osim u prehrani, jaja su odlična u maskama za kosu jer žumanjak hidratizira, a bjelanjak uklanja višak masnoće.

Nar za lijepu kožu

Šipak ili nar bogat je izvor vitamina C koji jača imunitet i djeluje protuupalno, zbog čega se preporučuje astmatičarima. Najbolje ga je jesti sirovog, dok je kora odlična protiv proljeva. Osim toga, nar u zimskim mjesecima čuva kožu od preranog starenja, poboljšava cirkulaciju i tonus te smanjuje oštećenja od akni.

 

Sjemenke bundeve za zdravo srce

Sjemenke bundeve bogate su magnezijem koji smanjuje krvni tlak te rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga obiluju antioksidansima, vitaminima E i B te poboljšavaju probavu i tjeraju crijevne parazite.

(24sata.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh