Zdravlje

Kako pomicanje sata utiče na zdravlje

Bliži nam se ljetno računanje vremena kada kazaljke na satu pomičemo sat vremena unaprijed, a rezultati brojnih studija pokazuju kako to štetno utiče na zdravlje.

Budjjenje - Ibar.ba

Istraživanje na Univerzitetu Turku u Finskoj otkrilo je da pomicanje sata jedan sat unaprijed ili unatrag može povećati rizik za ishemični moždani udar, na koji otpada 85 posto svih udara. Jedan od najčešćih uzroka je začepljenje krvne žile ugruškom krvi (trombom) koji nastaje u arteriji oštećenoj aterosklerozom, prenosi “Jutarnji“…

Druga su istraživanja pokazala i povećan broj automobilskih nesreća u danima nakon pomicanja sata prema naprijed, čemu su najvjerovatnije uzrok umorni i neispavani vozači.

Američko istraživanje iz 2012. pokazalo je da je rizik od srčanog udara porastao za 10 posto i to odmah nakon početka ljetnog računanja vremena. Zdravstveni je rizik bio vezan uz uskraćivanje sna, promjenu u cirkadijalnim ritmovima i blagi šok imunom sistemu zbog promjene vremena.

Kako sebi pomoći?

Priprema nekoliko dana ranije – dajte tijelu vremena da se privikne tako što ćete u periodu od tri ili četiri dana odlaziti na spavanje 15 minuta ranije. Ovo se pokazalo posebno korisnim s malom djecom koja usljed promjene vremena znaju biti nervozna narednih nekoliko dana.

Redovno vježbanje – istraživanja pokazuju da ljudi koji vježbaju spavaju bolje.

Neka osam sati sna bude prioritet – većina nas pati od nedostatka zna, što znači da ljetno vrijeme samo pogoršava situaciju. Spavajući osam sati svaki dan dajete tijelu dovoljno energije bez obzira gdje pokazuju kazaljke sata.

Još nekoliko zanimljivosti o pomicanju sata:

  • 16 posto padne gledanost televizije u najjačem terminu. Pad bilježe sve najgledanije emisije jer dan traje duže.
  • 70 posto zemalja na svijetu koristi pomicanje kazaljki kako bi sačuvali što više dnevnog svjetla.
  • 1 posto više goriva troši se zbog dužeg dana.
  • 0,5 posto poveća se ušteda električne energije. U početku se mislilo da će se uštedjeti mnogo više.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh