Zdravlje

Oči otkrivaju simptome mnogih teških i smrtonosnih bolesti koje vas vrlo brzo mogu otjerati u grob. Evo kako da ih otkrijete na vrijeme…

Možda niste znali, ali vaše oči govore mnogo o vašem zdravlju. Naučite kako da prepoznate znakove različitih bolesti na koje vam tijelo ukazuje.

Oči - Fokuzz.com

Oči koje izgledaju otečeno

Ove oči su obično rezultat preaktivne štitne žlijezde, stanja poznatog kao hipertireoidizam.

Čmičak koji se ne povlači

Čmičak koji se ne povlači više od 3 mjeseca ili se konstantno pojavljuje na istom mjestu, ukazuje na to da imate rak lojnih žlijezda.

Maglovit vid dok koristite računar

“Računarski sindrom vida” je stanje koje nastaje kao posljedica pretjeranog naprezanja očiju zbog nedostatka kontrasta na računarskom ekranu u kombinaciji sa previše posla.

Malo slijepo mjesto na vašem oku sa svjetlima ili talasastom linijom

Poremećaj vida je često rezultat migrene i obično za ovom pojavom slijedi jaka glavobolja.

Beonjače postaju žute

Ovo je izazvano žuticom, što je česta pojava kod novorođenčadi sa nezrelom funkcijom jetre, kao i kod onih koji pate od problema sa jetrom, žučnim putevima i žučnom kesom.

Dupli vid, zamućeni vid ili gubitak vida

Generalno, ovakve pojave se vezuju za znakove srčanog udara. Ukoliko primijetite ovaj simptom iznenada, odmah se javite doktoru ili pozovite hitnu pomoć.

Zamućen vid kod dijabetičara

Problemi oka kao što su dijabetična retinopatija – stanje u kome je cirkulacije oka pogođena bolešću, prilično je uobičajna kod dijabetičara. Ovo je vodeći uzrok slijepila kod odraslih ljudi oboljelih od dijabetesa.

Opadanje obrva

Ako su vaše obrve tanje i ako je 1/3 opala, onda patite od tiroidne disfunkcije, odnosno ozbiljnog poremećaja rada štitne žlijezde.

Prirodni način kako da zaštitite dobar vid

Ostavite pušenje, jer cigarete oslobađaju slobodne radikale koji imaju negativan efekat na vid. Pazite na kardiovaskularni sistem, jer visok krvni pritisak može da ošteti krvne sudove na režnjači.

Normalizujte šećer u krvi, jer šećer takođe može da ošteti režnjaču. Jedite dosta povrća sa tamnim lišćem (posebno kelj), jer ono pomaže da sačuvate zdrav vid i sadrže lutein i zeaksatin. Unosite omega-3 masti, jer pomažu kod vida. Međutim, riba nije najbolji izvor ovih masti jer su ribnjaci zagađeni.

Izbjegavajte trans masti koje se mogu naći u pečenoj piletini, margarinu, krofnama, keksu, pecivu i krekerima. Izbjegavajte aspartam, jer šteti vidu.

Antioksidanti – najbolji prijatelj za vid

Antioksidanti – najbolji prijatelj za vid – Fokuzz.com

Antioksidanti igraju važnu ulogu jer štite vaše tijelo od slobodnih radikala. Antioksidanti koji su najbolji su lutein, zeaksantin, antocijani crne ribizle i astaksantin. Evo u kojim se namirnicama mogu pronaći…

Lutein pomaže kod centralnog vida

Avokado – Fokuzz.com

Lutein i zeaksantin se mogu naći u žutim mrljama i uloga im je da apsorbuju višak energije fotona, unište slobodne radikale pre nego što oštete lipidnu membranu. Mogu se najviše naći u centralnom djelu mrežnjače, žutim djelovima pigmenta i štite centralni vid. Mogu se naći u zelenom lisnatom povrću i voću kao što su pomorandže.

Astaksantin – moćna zaštita protiv glavnog oblika slijepila

Astaksantin – Fokuzz.com

Astaksantin je moćniji od luteina i zeaksantina i štiti vas od raznih problema sa vidom, kao što su katarakta, starosna makularna degeneracija, dijabetična retinopatija, glaukom, arterijska okluzija mrežnjače, venska okluzija, cistoidna edema i inflamatorne očne bolesti (tretinitis, iritis, keratitis i skleritis). Zbog toga, ovaj moćni antioksidant vas može zaštititi. Preporučuje se 2 do 4 mg astaksantina na dnevnoj bazi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh