ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Da li psiha utiče na razvitak raka? Čuveni akademik objasnio sve uzroke pojave ove opake bolesti!

Čuveni srbijanski akademik Vladeta Jerotić govori o tome može li se rak izliječiti…

Vladeta Jerotić - Beta.rs

Kada psihosomatska medicina našeg vremena objavljuje da u svakoj bolesti, pored otkrivenog ili neotkrivenog fizičkog uzročnika, djeluje i psihički činilac, pošto organizam dela kao psihičko jedinstvo, onda ovakvo tvrđenje nailazi na više ili manje opšte razumijevanje i kod nestručnjaka i kod stručnjaka u oblasti medicine, piše “Opanak“…

Kada se, međutim, ovakva postavka psihosomatske medicine prenese i na neku konkretnu bolest, na primjer na tuberkulozu ili rak, pa se pretpostavi, nekad sa više nekad sa manje dokaza, da i u ovim teškim bolestima – od kojih jednu poznajemo sasvim dobro, dok smo drugu tek počeli dublje da upoznajemo – psihički činioci igraju znatnu ulogu u njihovom nastanku, onda se i kod stručnjaka i kod nestručnjaka javlja sumnja i podozrenje.

Po našem mišljenju, ne i s pravom. Evo, najprije, nešto historijskih podataka koje nemamo nikakvog razloga da zanemarimo i da na njih gledamo sa blagom ironijom ili čak sa prezrenjem, popevši se na uspjesima ovenčani prijesto medicine XX vijeka.

Rak je, najprije, kao bolest poznat još iz medicinskog dijela indijskog umjetničkog epa Ramajana iz 2000. godine prije naše ere i egipatskih papirusa iz 1500. godine prije našeg vremena. Slavni grčki doktor Hipokrat dao je prvi ime bolesti karcinom, smatrajući da ona dolazi usljed poremećenih odnosa između krvi, sluzi i žuči, prema njegovom poznatom učenju o sokovima.

Koliko u nastanku karcinoma učestvuje duševno stanje čovjeka

Drugi, ne manje poznati grčki doktor Galen, iz drugog vijeka naše ere, mislio je da crna žuč prouzrokuje rak, pa da su ovoj bolesti, dakle, skloni ljudi melanholičnog temperamenta.

Ovo isto je još, uvijek mislio i čuveni arapski doktor iz 1000. godine – Avicena. Prema tibetansko-lamaističkoj medicini, već vijekovima se misli da je posljednji uzrok raku u faktoru ličnosti.

Konstitucionalno-humoralna teorija raka održala se u evropskoj medicini do u kasni XVII vijek. Još i u XIX vijeku većina poznatih doktora je mislila da rak lakše nastaje kod osoba sklonih povećanoj i produženoj nervnoj napregnutosti, ali i žalosti.

Krajem XIX vijeka počela su u Engleskoj u bolnicama za rak prva sistematska izučavanja, koja su pokazala da je od 250 ispitanika, 156 imalo, prije izbijanje bolesti, teška duševna opterećenja, naročito prouzrokovana smrću nekog bliskog srodnika. Kako su jedno vrijeme u XX vijeku psihička istraživanja uzroka raka izgubila od ranijeg značaja pred direktnim istraživanjem ćelija, virusa i mogućeg organskog uzroka, posljednjih decenija psihosomatska je medicina, obogaćena iskustvima psihoanalize, obnovila izučavanja psihogeneze raka.

Ne tvrdeći, naravno, da je rak posljedica samo psihičkog uticaja, logično je pretpostaviti da u njegovom nastajanju učestvuje cio organizam, dakle i duševno stanje. Još 1931. godine Forg je naglasio da pored sigurne uloge tzv. karcinogenih faktora, kao što su zračenje, isparenja, nikotin, virusi itd., i emotivni činioci moraju da pripreme teren za početak karcinogenog dejstva štetnih materija. Forg je naročitu pažnju obratio na depresivna stanja koja djeluju na endokrinu ravnotežu, a njeni poremećaji spremaju ćelije da budu osjetljive i prijemčive na kancerogene materije.

Sve do u najnovije vrijeme proteže se staro vjerovanje da u ličnosti onih kojih obole od raka preovlađuju pasivnost, sputanost volje, neodlučnost, depresija. Ukratko: toliko ćudljivi tok raka ne dovodi se u vezu samo sa većom ili manjom malignošću tumora već i sa duševnim uticajem. Da osnovno raspoloženje bolesnika može da uspori, ubrza ili čak zaustavi rast tumora, nezavisno od terapije, odlično je poznato ne samo kancerolozima, hirurzima, radiolozima već, isto tako, i samim bolesnicima i njihovoj okolini.

Kako objasniti spontana izliječenja od karcinoma

Spontana izliječenja od raka, jednom sigurno dokazanog, iako vrlo rijetka, opisana su u stručnoj literaturi i u ovoj još uvijek nerazjašnjenoj misteriji psihičkom činiocu ne može da se ne pripiše znatna uloga.

Iako smo još daleko od toga da postavimo čvršće karakteristike ličnosti koje su sklone oboljevanju od raka, savremena psihološka istraživanja u Americi mogla su da kod 300 bolesnika, u 64% pokažu neke zajedničke crte u ličnosti oboljelih.

Tako je pokazano da u već sasvim mladim godinama budući pacijenti ispoljavaju rano razvijena osjećanja krivice praćena samoprijekorima. Odnosi prema ljudima u toku srednjeg doba života ostaju površni, ne unosi se dovoljno topline i energije u njih, emocionalne veze vremenom slabe, postoji opšte osjećanje zatajivanja u životu. U starijim godinama degresivno osjećanje usamljenosti raste, katkad pacijenti na pragu razboljevanja više zapravo i nisu depresivni, već stvarno očajni.

Zajedno sa očajanjem nastupa želja i ujedno strah od smrti, gubitak nekog bliskog bića često je odlučujući činilac za početak bolesti. Ranija osećanja krivice opet snažno nadiru, ovoga puta vezana za izgubljeni objekat. U toku jednog ispitivanja šesdesetorice pacijenata oboljelih od raka, trideset i jedan je mislilo da su sami krivi zbog bolesti, dvadeset pet da su krivi drugi. Još prije nego što su se razboljeli, jedan tip budućih bolesnika čami u strašljivo-depresivnom stanju ne tražeći ni od koga pomoći, drugi tip pokušava da svoje osjećanje krivice razriješi nezadrživim predavanjem sebe spoljnjem svijetu, neracionalno trošeći svoju energiju.

I u Rusiji Pavlovljeva škola je pokazala da funkcionalna slabost moždanog korteksa izazvana raznim stresovima (psihički i fizički neprijatnim šokovima i uzbuđenjima), naginje distrofičnim procesima, između ostalih i raku. I Rusi su našli da od 235 žena sa rakom dojke, 93 su bile izložene teškim psihičkim konfliktima.

U zaključku možemo reći da se dinamika bolesti od raka ne objašnjava samo zloćudnošću reakcije ćelije i reakcije okolnog tkiva već i nervnim, duševnim, humoralnim, alergično-imunološkim i metaboličkim činiocima, dakle, cjelinom reakcije organizma. Na nepovoljan tok i tragičan ishod raka, možda čak i na njegov početak, nesumnjivo da utiču konflikti uz neprestani strah, brigu i beznadežnost. Zbog svega ovoga postavilo se opravdano pitanje značaja i uloge psihoterapije kod bolesnika od raka. Ona se u nekim zemljama Zapada već aktivno i sprovodi. Otud proizlazi vrlo značajna uloga doktora koji mora biti sam oslobođen svjesnih i nesvjesnih strahova, i mnogo više od toga, on mora da bude iskreni optimista u prognozi. Ovaj optimizam ima i osnove: 1938. godine svaki peti pacijent od raka bio je spasen a danas svaki treći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh