Zdravlje

To je lijek! – Spriječite moždani udar jedući dva sjajna ploda

Ako jedete grejp i naranče ili samo pijete njihov svježe iscijeđeni sok, smanjujete rizik od pojave moždanog udara. Najvjerojatnije zbog vrlo visoke razine određenih antioksidansa.

No image - Haber.ba


Moždani udar (Foto: Arhiva)

Gotovo 70.000 žena sudjelovalo je 14 godina u američkom istraživanju koje je pokazalo da naranča i grejp pružaju odličnu zaštitu od moždanog udara. Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.

Tim znanstvenika iz Norwich Medical Schoola pri Sveučilištu East Anglia ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crnom vinu.

Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podskupina flavonoida – flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni – i rizika od pojave moždanog udara.

Najbolji su citrusi

Pokazalo se da veza postoji kod žena koje jedu veću količinu flavanona (45 mg na dan) iz citrusa – one imaju 19 posto manji rizik od ishemičnog moždanog udara povezanog s krvnim ugruškom od žena koje su jele najmanju količinu (20 mg).

U čaši kupljenog narančinog soka može se naći od 20 do 50 mg, ovisno o proizvodnji i načinu skladištenja.

Znanstvenici napominju da je bolje jesti svježe voće, nego piti kupovni sok jer u sokovima zna biti većih količina šećera.

Voditelj istraživanja, nutricionist Aedin Cassidy kaže: ‘Studije su pokazale da je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje krvnih žila te djeluju protuupalno.’

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh