Zdravlje

Dokazano – Kilogrami se najviše i najbrže gube ovako!

Klubovi za potporu pri mršavljenju doista pomažu pri gubitku kilograma. Prosječni član, u šest mjeseci, gubi u prosjeku četiri i pol kilograma u usporedbi s pola kilograma koje izgubi prosječna osoba koja se samostalno odluči na dijetu.

No image - Haber.ba


Gubiti kilograme (Foto: Net)

Ako želite izgubiti višak kilograma trebali biste se obratiti profesionalcima. Novo istraživanje je pokazalo da su osobe koje su se uključile u Weight Watchers program u prosjeku izgubile oko četiri i pol kilograma – što je dovoljno da se smanje za jedan konfekcijski broj.

Nasuprot njima, oni koji su se u proces mršavljenja upustili samostalno šest mjeseci kasnije su bili lakši za nekih pola kilograma.

Smatra se da korist dolazi iz redovnog kontakta s drugima koji imaju isti cilj. Osim toga, pomisao na sljedeći tjedni sastanak – koji uključuje i vaganje – može im pomoći da ne podlegnu kušnji.

Motivaciju jača i činjenica da se članstvo u programu plaća. Za razliku od njih, oni koji samostalno provode dijetu mogu izgubiti interes, posebno ako ne gube kilograme onoliko brzo koliko bi željeli.

Mogli bi odustati i jer je njihov plan prehrane ograničen na premali broj namirnica ili težak za provedbu.

Tijekom studije je skupina od gotovo 300 muškaraca i žena podijeljena u dvije grupe.

Jedna grupa je šest mjeseci polazila program Weight Watchers, a drugima su dali pismene informacije nakon čega su trebali osmisliti vlastitu dijetu.

Oni uključeni u klub mršavljenja su osam puta češće izgubili barem pet posto masnog tkiva (količina koja već ima utjecaj na zdravlje). Za razliku od njih oni koji su se trudili sami nakon šest mjeseci su bili mršaviji za nekih pola kilograma.

Najbolje rezultate postigli su oni koji su prisustvovali na najvećem broju sastanaka grupe za mršavljenje. No pomogao je i pristup internet programu ili uputama na mobitelu, izvještava se u American Journal of Medicine.

Dr. Craig Johnson, s Baylor College of Medicine u Houstonu, Texas, rekao je: ‘Oni koji su se najviše uključili u program su imali najbolje rezultate.’

Tjedni sastanci Weight Watchers počnu privatnim vaganjem prilikom kojeg polaznici vide koliko su postigli tijekom tjedna. Poučavaju ih pravilima zdrave prehrane te imaju sistem bodovanja s obzirom na sadržaj proteina, ugljikohidrata, vlakana i masti u obroku.

Mnogi stručnjaci smatraju da je najvažniji utjecaj grupne dinamike te da i druge grupe za mršavljenje djeluju jednako dobro.

Dr. Ian Campbell, medicinski direktor zaklade Weight Concern, kaže: ‘Prava tajna gubitka kilograma je ići dublje od samih kalorija. Treba shvatiti zašto nešto činimo i što pokreće naš izbor namirnica.’

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh