ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Muškarci duže boluju od gripe jer su razmaženi?

Termin “muška gripa” postao je sveprisutan, pa je uključen u oksfordske i kembridžske rječnike.

Gripa - Express.co.uk

Muškarci teže podnose gripu od žena, duže se liječe, a više ih i umire, pokazuje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oxford.

Muškarcima su za oporavak od gripe potrebna tri dana, a ženama dan i po, u prosjeku.

Bar jedna studija koja analizuje podatke šest godina unazad pokazuje da su muškarci češće hospitalizovani zbog gripe nego žene, te da ih više i umre, piše “Ženski“…

Okfordski rječnik pojam “muške gripe” definiše kao “stanje prehlade ili sličnog manjeg oboljenja koje osjećaju muškarci, a koje se odnosi na pretjerivanje u ozbiljnosti problema”.

Drugi izvor to naziva sindromom “kržljavog muškarca”.

Neki istraživači podsjećaju na opaske da bi ljudska vrsta odavno izumrla kada bi muškarci morali da rađaju. Muškarci, prema toj teoriji, ubrzo usvoje bespomoćnu ulogu pacijenta i veoma se oslanjaju na pomoć drugih dok se ne oporave.

Ali, jedan dio istraživača smatra da muškarci zaista virusne respiratorne bolesti doživljavaju drugačije od žena, kao i srčani napad.

Muškarci često imaju klasičan bol u grudnom košu, a žene “atipične” simptome, kao što su mučnina i kratak dah. Tako je, možda, ponašanje muškaraca kod simptoma prehlade i gripe u skladu sa tim kako bolest na njih utiče.

U novoj studiji, naučnici tvrde da vakcina protiv gripe izaziva jaču lokalnu i sistemsku reakciju i nastanak više antitijela kod žena.

Moguće je da testosteron ima određenu ulogu u tome zašto je reakcija kod muškaraca slabija. Pokazalo se da ćelije u nosu žene inficirane gripom, izložene ženskom hormonu estradiolu, smanjuju imunološku reakciju, što nije slučaj kod muškaraca.

Pošto simptomi gripe velikim dijelom zavise od imune reakcije tijela, smanjeni imuni odgovor kod žena može se objasniti i slabijim simptomima bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh