Zdravlje

Meteoropatija – Koliko vrijeme utiče na naše zdravlje

Za sve ljude, a posebno one koje pate od hroničnih bolesti, starije osobe i djecu važno je da prate vremensku prognozu, kako bi prema njoj planirali svoje obaveze.

No image - Haber.ba


Koliko vrijeme utiče na naše zdravlje (Foto: Haber.ba)

Naučna istraživanja pokazala su da vremenske prilike i neprilike i te kako imaju uticaja kako na naše raspoloženje, tako i funkcionisanje čitavog organizma. Za neke ljude slobodno može da se kaže da su “meteoropate”, jer je njihovo zdravlje direktno vezano za atmosferske promjene.

Ipak, bez obzira na to kakvo je vrijeme napolju – puše li vjetar, sunčano li je ili su prisutne i nekake padavine – važno je da se svaki dan barem dvadesetak minuta prošetate. Naravno, ukoliko želite da izbjegnete prehladu ili sunčanicu, neophodno je da se adekvatno obučete.

Glavobolja

Bol u glavi često se javlja pri naglom padu spoljne temperature, pojačanom vlažnošću vazduha i nižim pritiskom. Vjetar posebno može da izazove upalu sinusa koja uzrokuje bol. Prognozu ne možete da promijenite, ali možete da spriječite da se osjećate loše.

Za početak bilo bi najbolje da zapisujete simptome koje osjećate i kakvo je vrijeme bilo tog dana. Tako ćete najlakše razumjeti šta vam izaziva glavobolju. Jednom kad shvatite šta sve utiče na vas, moći ćete da planirate svoje dnevne aktivnosti ili, ako je neophodno, popiti svoj lijek na vrijeme.

Srce i pluća

Vrijeme zna da utiče na rad pluća i srca. Jako je važan kvalitet vazduha koji udišemo. Upravo zato se posljednjih nekoliko godina mjeri koncentracija smoga i drugih elemenata u vazduhu. Zagađen vazduh može da izazove upalu pluća, ali i pojačane simptome gušenja kod onih koji se muče s bronhitisom i astmom.

Takođe, kada je “teško vrijeme”, teško je i srčanim bolesnicima. Ovo posebno pogađa ljude kod koji se javlja tup bol u predjelu grudi, odnosno “angina pektoris”, a nagle promjene vremena mogu da utiču i na puls i krvni pritisak. Važno je da ovo znate, kako biste u dogovoru sa svojim ljekarom, povećavali i smanjivali dozu pojedinih lijekova u skladu sa vremenskim uslovima.

Kosti

Svako ko je nekada u životu imao prelom nekog ekstremiteta, zna da se pred kišu i promjenu vremena na gore, javlja osjećaj bola u kostima.

Isto tako, ljudi koji pate od artritisa ili reume, teško podnose vlažne i hladne mjesece, pošto im se bolni simptomi po pravilu pogoršavaju.

(telegraf)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh