Zdravlje

Do 2040. godine 642 miliona osoba će imati dijagnosticiran dijabetes

U Sarajevu je, u organizaciji Centra za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU “Dom zdravlja” KS, održan drugi simpozij o potrebi prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Kontrola dijabetesa - RTL.hr

Advertisements

Tokom simpozija predstavljeni su značajni nalazi vezani za metode prevencije moždanog udara kao i prevencije kardiovaskularnih bolesti kod djece i odraslih.

U svom izlaganju primarijus dr, Aida Nišić, internista-dijabetolog, predstavila je rezultate najnovije LEADER studije, koja je ispitivala uticaj lijeka liraglutid na kardivaskularne ishode kod pacijenata sa dijabetesom tip 2, a koji su pokazali da kada se lijek liraglutid doda na standardnu terapiju, kod ispitivanih pacijenata, smanjuje se kardivaskularna smrtnost za 22%…

Simpozij o potrebi prevencije kardiovaskularnih bolesti – PR/Haber.ba

Kako je kazala dr. Nikšić, s obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti ubica broj jedan među pacijentima sa dijabetesom, neophodna je opcija liječenja koja će pomoći kontroli šećera u krvi pacijenta, a također spriječiti smrt od kardiovaskularnih oboljenja kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i visokim kardiovaskularnim rizikom.

Tokom izlaganja o karidovaskularnim rizicima kod pacijenata sa dijabetesom tip 2 prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, naveo je predviđanje da će do 2040. godine 642 miliona osoba imati dijagnosticiran dijabetes.

Naglasio je da je dijabetes prepoznat kao zaseban faktor kardiovaskularnog rizika. Za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti u osoba s dijabetesom neophodna je, prije svega, redovna kontrola visine glukoze u krvi što može drastično da umanji rizik od infarkta, moždanog udara, sljepila, amputacija ekstremiteta i slično.

Naveo je i da se smanjenje kardiovaskularnog rizika kod pacijenata sa dijabetesom tip 2 može postići kvalitetnom glikemijskom kontrolom.

Na simpoziju su, također, prezentovani nalazi vezani za mogućnost prevencije kardiovaskularnih bolesti u porodičnoj medicini, te predstavljen osvrt na kvalitetu usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u svrhu prevencije kardiovaskularnih oboljenja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh