Zdravlje

PRONAĐENA JE ČAK I U GROBNICAMA FARAONA: Biljka za koju kažu da liječi sve bolesti!

Sjeme crnog kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani ga nazivaju tapnen, stari Rimljani cuminum, a stari Grci kyminon.

Crni kim - Narodnilijek.com

Kim se spominje i u Bibliji, kao ljekoviti začin. Crni kim u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u posljednjih 40-ak godina objavljuje oko 400 studija na temu crnog kima i njegovih aktivnih supstanci, piše “Dnevno“…

Ove naučne studije nanovo dokazuju njegovu efikasnost u širokom sprektru bolesti; astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerne bolesti (dijabetes), hemoroida, proširene vene, visok krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u trbuhu prouzrokovani “nervoznim crijevima”, crijevne gljivice (kandida), nadutost, dijareja, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori…

Izraženo je i povoljno djelovanje ulja crnog kima na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneraraciji ostećenih stanica), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korjen kose i efikasan je protiv peruti.

Kako djeluje crni kim?

Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom djelovanju što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog djelovanja).

U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, gorka supstanca nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta – sitosterin i mnoge druge.

Mnogi, pogotovo naši stari reći će: “Ulje crnog kima liječi sve osim smrti”

Ulje crnog kima pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom radu metabolizma. Iz tog razloga je preporučeno redovno i svakodnevno korištenje ulja crnog kima, ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, za spriječavanje mnogih bolesti.

Imunitet

Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunog sistema. Ulje crnog kima je imunomodulator, ono reguliše funkcije cijelog tijela; jedan od načina na koji to čini je taj da stimuliše rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima uzimajte 2 puta na dan, supena kašika 15-30 minuta, prije jela.

Za prevenciju, tj. kao pripremu organizma za potencijalno iscrpljujući period (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 1 supenu kašiku (ili 2 čajne kašičice – ujutro i navečer) najbolje prije jela, 15-30 minuta. Ulje se treba uzimati najmanje tokom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Tumori

Veliki dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovom djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su naučnici u Južnoj Karolini (SAD). Donesen je zaključak da će zdrav imuni sistem koji stvara crni kim prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor ugrozi čovjeka.

Naučnici na “Kimmel Cancer Center” u Philadelphiji ustanovili su i da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica).

U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti hemoterapiji. Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni efekat zračenja kod radiološke terapije.

Tokom zračenja dolazi do oslobađanja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po supena kašika ulja crnog kima najbolje 15-30 minuta pre jela, olakšati će se i umanjiti neželjeni učinci hemoterapije, a tijelo će biti podstaknuto da jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon 4-12 sedmica redovnog konzumiranja.

O gotovo “čarobnom” djelovanju ulja od sjemenki crnog kima, može se pronaći velik broj svjedočanstava ljudi, koji su sa svakodnevnim korištenjem ovog ulja, ozdravili svoje tijelo od svih bolesti i napasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh