Zdravlje

Hrana koja povećava rizik od raka debelog crijeva

Jedna od omiljenih namirnica i dio gotovo svakodnevne prehrane brojnih ljudi, meso, prouzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, procjene su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Rak debelog crijeva - Dnevni.hr

Advertisements

Slanina, burgeri, kobasice, crveno meso i mesne prerađevine predstavljaju rizik za oboljenje od raka, a po kategoriji štetnosti ulaze u grupu sa cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom – upozorenje je koje će uputiti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavljajući spomenute namirnice na novu listu kancerogene hrane, prenosi “Alo!“…

Na pakovanjima slanina i mesnih prerađevina uskoro bi mogla da se nađu i upozorenja o štetnosti takve hrane.

WHO procjenjuje da meso kod ljudi prouzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, piše “Daily Mail”.

Među najčešćim bolestima koje prouzrokuje crveno meso je rak debelog crijeva koji bi mogao da se spriječi zdravijom ishranom i načinom života.

Meso generalno sadrži visoke koncentracije masti, a mesne prerađevine smatraju se krivima za jedan od 30 smrtnih slučajeva.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh