Zdravlje

Da li i vi nakon buđenja na jastuku zateknete PLJUVAČKU? Postoji 7 razloga za to, a ČETVRTI JE POSEBNO OPASAN

Ako balavite dok spavate, vjerovarno ste upoznati sa mrljama od pljuvačke na jastuku i morate da obrišete usta nakon buđenja. Postoje različiti uzročnici, a zbog nekih biste morali da se zabrinete.

Spavanje - Vijesti.me

Primijetili ste da balite samo onda kada spavate na boku, dok se to ne dešava kada spavate na leđima. To je zato što, kada spavate na leđima, pljuvačka se naslanja na vaše grlo i na njemu se isušuje. Postoje različite žlijezde koje doprinose stvaranju pljuvačke, prenosi “Žena“.

Balavljenje može biti povezano sa ovih sedam indikacija:

Nepravilna poza za spavanje

Kada spavate na boku ili stomaku, vaša usta se često mogu otvoriti jer ste se opustili, a nakon toga pljuvačka može izaći. Kada spavate na leđima, to spriječava balavljenje.

Alergija

Alergijski rinitis i određene alergije na hranu mogu izazvati povećano lučenje pljuvačke

Kiselost

Naučnici vjeruju da želudačna kiselina stimuliše ezofagus, što dovodi do prekomjernog lučenja pljuvačke.

Sinusna infekcija

Infekcije gornjeg respiratornog trakta obično su udružene sa problemima disanja i gutanja uslijed akumulacije pljuvačke. Takođe, kada je vaš nosni kanal blokiran, tada dišete na usta, što dovodi do povećanog lučenja pljuvačke.

Tonsilitis

Tonsilitis je zapaljenje žlijezda zvanih tonzila, koje se nalaze na zadnjem dijelu grla. Zbog upale i otoka, prolaz postaje uzan, čime se smanjuje prolaz i pljuvačka se nagomilava.

Košmarni snovi

Balavljenje je poznat simptom kod ljudi koji pate od košmarnih snova. Mogu se manifestovati i kod odraslih kao rezultat psihopatološkog razloga. Često se dešava kada je osoba pod stresom, a može biti i aktivirano zbog određenih lijekova.

Lijekovi

Neki antidepresivi, kao što je morfin, uzrokuju povećanu produkciju pljuvačke. Ukoliko ste na određenim lijekovima ili se drogirate, onda je balavljenje ono što je za vas svakodnevno.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh