Zdravlje

Spasava nas gorušice, mučnine, nadutosti: Namirnica zlata vrijedna, pogotovo tokom prazničnog prejedanja!

Tokom prazničnog prejedanja u apotekama su najtraženiji proizvodi koji “liječe” ili ublažavaju gorušicu i ostale želudačne tegobe.

Nadutost stomaka - Vecernji.hr

Ali većinu takvih problema, savjetuju stručnjaci, lahko je riješiti i običnom sodom bikarbonom, koja se posljednjih godina ponovno vraća u modu i sve su brojnije studije o njenoj dobrobiti za našu okolinu i zdravlje. Kod želudačnih problema, mučnine, gorušice, nadutosti, koji su najčešće uzrokovani brzom hranom, stresom, nekim lijekovima ili probavnim smetnjama, soda bikarbona je dobar prirodni lijek koji pomaže da se neutrališu kiseline u sistemu za varenje, a razbija i masne materije u hrani kako bi se ona lakše svarila, bez pritiska i bola u stomaku. Dovoljno je u pola čaše tople vode dodate pola kašičice sode bikarbone, promiješajte, pričekajte da se otopi i popijte, a kao još efikasnija mjera preporučuje se i da se u takav rastvor doda i kašika alkoholnog ili jabukovog sirćeta pa, nakon nekoliko minuta, kad se smire mjehurići, popije naiskap, piše “Večernji“…

Oprezno kod djece

I sok od dva limuna s pola kašike sode bikarbone i malo šećera ili meda pomoći će kod ublažavanja bola u želucu ili pak urinarnih infekcija. Ipak, nemojte sodu da dajete djeci mlađoj od pet godina, a izbjegavajte je i ako patite od slabog srca, oštećenja bubrega, ciroze jetre i u slučaju da uzimate kalcijum kao dodatak ishrani.

Hemijski, soda bikarbona je natrijum-hidrogen karbonat. Taj bijeli prah bez mirisa obično nalazimo u prašku za pecivo, osvježavajućim granuliranim napictima, šumećim tabletama, pepermintu i sličnim bombonima…

Još su naše bake sodu koristile pri pravljenju hljeba i prhkih tijesta za kolače, umjesto praška za pecivo, kako bi bilo što mekše, ili pak za omekšavanje graha, soje, leblebija tokom procesa potapanja, dok su kao lijek koji širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u organe sodu poznavali još u starom Egiptu.

Povišenje pH vrijednosti urina spriječava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a smatra se da osobe koje konzumiraju sodu bikarbonu imaju smanjen rizik za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i gihta. Ali, oprezno. I soda ima ograničenu primjenu konzumacije – dvije sedmice, a nije naodmet posavjetovati se i sa doktorom prije upotrebe.

Za odvode, prehladu…

U narodnoj medicini soda se primjenjuje i za olakšavanje simptoma gripa, prehlade, kod gljivičnih oboljenja, alergija, bubrežnih bolesti, dok neki, poput otalijanskog onkologa Tulija Simoncinija, smatraju da je terapija sodom bikarbonom i jedna od najefikasnijih metoda borbe protiv raka. Tvrdi da je prisutnost gljivice Candida albicans u kombinaciji s drugim faktorima okidač za formiranje i širenje tumora, a primjena sode bikarbone u svrhu povećanja baznosti u krvi uspješno uništava kandidu. U svakom slučaju, kao korisnu i jeftinu namirnicu sodu bikarbonu je dobro imati u kući jer provjereno uklanja tvrdokorne mrlje, tjera insekte, služi kao prirodni dezodorans…

Mrlju na tepihu najbolje je natopiti sirćetom, posuti sodom i ostaviti da djeluje najmanje pola sata. Soda u deterdžentu za pranje veša omekšaće tvrdu vodu i izbijeliti veš.

Polovina limuna namočenog u sodu eliminisaće neprijatne mirise u frižideru. WC šolju, kadu i lavabo lako je očistiti prirodnim dezinfekicionim sredstvom od sode bikarbone i sirćeta koji treba ostaviti desetak minuta da djeluje, a zatim istrljati i isprati.

Šoljica sode bikarbone u mašini za posuđe koju ćemo upaliti “na prazno”, ne samo da će očistiti zaostalu prljavštinu i osvežiti mašinu nego će se uspješno “riješiti” i kamenca. Pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice sirćeta, koje ćemo ostaviti da djeluju 15 minuta, pa zaliti provrelom vodom, osvježiće odvod.

U kombinaciji s limunom, soda se kao antimikrobna smjesa može koristiti za čišćenje lica i ublažavanje upalnih procesa na koži poput akni i bubuljica. Isto važi i za kombinaciju sode i meda. Sa sodom bikarbonom mogu da se izbijele i zubi, ali pazite da ne pretjerate jer može da ošteti zubnu gleđ.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh