Zdravlje

NEOBIČAN LIJEK ZA NESANICU: Uz ovu jednostavnu promjenu spavat ćete kao beba, ali i biti bolje volje sljedećeg dana

Kvalitet spavanja može popraviti jednostavno otvaranjem prozora ili vrata prije odlaska u krevet, pokazuje novo istraživanje.

Spavanje - Fokuzz.com

Ova praksa popravlja kvalitet zraka u spavaćoj sobi redukujući nivo ugljik-dioksida. Kada je zrak u prostoriji svježiji, ljudi bolje spavaju, manje se bude noću i bolje se osjećaju sljedećeg dana.

“Pokazalo se u eksperimentima da, kada je bio poboljšan kvalitet zraka u spavaćoj sobi, ispitanici su kazali da je spavaća soba bila svježija. Kvalitet spavanja je bio poboljšan, odgovori na Groningenovoj mjeri kvalitete spavanja bili su bolji, subjekti su se sutradan osjećali bolje, manje su bili pospani i sposobniji koncentrisati se. Bolje su riješili i logičke testove”, napisali su autori studije, piše “Net“…

U eksperimentu je svježiji zrak postignut najprije otvaranjem prozora, a zatim i pomoću posebnog ventilatora. Naravno, otvaranje prozora nije uvijek moguće zbog onečišćenja i zaštite topline. U tim slučajevima, ventilacija može imati dramatičan efekat na kvalitet zraka i na spavanje.

“Nema sumnje da su obje intervencije poboljšale kvalitet zraka u spavaćoj sobi – efikasna brzina unosa zraka izvana bila je veća za faktor od najmanje 10 ako je prozor bio otvoren i za faktor od najmanje četiri ako je ventilator bio uključen, kada god je koncentracija CO2 bila iznad 900 ppm”, navodi se u izvještaju autora studije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh