Zdravlje

Studije dokazuju da kurkuma može uništiti karcinom plazma stanica

Da li ste znali da je postignuto revolucionarno otkriće u tretmanu multiplog mijeloma, agresivnog oblika raka koji se formira u stanicama plazme u koštanoj srži? Istraživači sa univerziteta Virginia Commonwealth (VCU) su otkrili da kombinovanjem kurkume s molekulama iz talidomida, lijeka protiv mučnine, aktivna tvar iz kurkume poznata kao kurkumin dobiva sposobnost ciljanog ubijanja stanica multiplog mijeloma na prirodan način.

Kurkuma - Vecernji.hr

Advertisements

Rak plazma stanica pri kome se klon nenormalnih plazma stanica umnožava, stvara tumore u koštanoj srži i proizvodi veliku količinu nenomalnih protivtijela koja se nakupljaju u krvi ili mokraći.

Do ovog otkrića su došli Shijun Zhang, asistent profesor na odjelu za medicinsku kemiju u farmaceutskoj školi na VCU, i njegovi kolege nakon eksperimentisanja sa ova dva sastojka. Njihova svrha je bila razviti snažniji oblik medicinske kurkume. Izgleda da su pojedine molekule sadržane u talidomidu korisne u jačanju efekta kurkume, bez izazivanja bilo kakve štete kod pacijenata. Korištenjem ovog procesa, koji u osnovi ukršta molekule iz ove dvije supstance da bi stvorio jedinstveni glavni spoj, istraživači su uspjeli razviti tip “super” kurkume, koja je izuzetno potentna protiv raka. Zaostale komponente talidomida se raspadaju i eliminišu iz organizma, piše “Alternativa za nas“…

“Iako talidomid ometa mikrookruženje stanica tumora u koštanoj srži, on se razgrađuje u tijelu. Kurkumin, također aktivan protiv raka, ograničen je slabom topivošću u vodi. Međutim, kombinacija talidomida i kurkumina u hibridnoj molekuli pojačava i citotoksičnost i topivost”, kaže Zhang.

Iskorištavanje ljekovitog potencijala prirodnog bilja je budućnost održive medicine

Hibridne molekule koje iskorištavaju ljekovita svojstva prirodnog bilja i začina poput kurkume, dobivaju sve više pažnje. Kako klasična medicina ne uspijeva pružiti prava rješenja za najozbiljnije bolesti današnjice, progresivni istraživači i iscjelitelji traže nove načine liječenja.

Što se tiče medicinskog potencijala kurkume, Dr. Grant i njegovi kolege su uspjeli stvoriti više od 15 različitih hibridnih spojeva koji različito obavljaju antikancerogene funkcije. Između ostalog, dva hibridna spoja, pod brojevima 5 i 7, demonstrirala su poboljšanu aktivnost, efektivno inducirajući smrt stanica multiplog mijeloma.

“Kombinacija začina i lijeka dala je puno bolji rezultat nego svaka molekula samostalno. Ova nova metoda vodi prema kreiranju novih spojeva s poboljšanom biološkom aktivnošću”, kaže Dr. Steven Grant, M.D., još jedan od istraživača u studiji.

“Pojačana snaga, smanjeni rizik od razvijanja otpornosti na lijek, redukovani trošak i bolja usklađenost s pacijentom samo su neke od prednosti. Rezultati su ohrabrujući i podstiču daljnju optimizaciju spojeva 5 i 7 za razvijanje još potentnijih prirodnih spojeva za liječenje multiplog mijeloma”, dodaje Dr.Grant.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh