Svaštara

Samo jednu stvar treba učiniti ako ne možete ponovo zaspati

Ako ste sve učinili kako treba, lagano ćete utonuti u san. Naravno, uz više vježbe to će ići sve brže

Ostanemo li u krevetu i pokušamo li nazad zaspati, često se znamo samo još dodatno uzrujati jer ne uspijevamo.

Slab san ključan je za naše sveopće dobro. Bez njega se ne uspijevamo “resetirati” niti funkcionirati normalno. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, pretilost pa čak i depresiju.

– Više od 10 posto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca – ispričala je dr. Shelley Hershner, profesorica neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Michiganu za Today.

Ako ne uspijevate zaspati ponovno nakon buđenja više od 20 minuta, dignite se i premjestite u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte zaspati. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primijetite da ste se dovoljno umirili za usnivanje.

Zato što, ako ostanete u krevetu, možete početi osjećati pritisak da trebate zaspati, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je dr. Hershner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i općenito tjeskobu – što zajedno otežava ponovno usnivanje. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspemo.

Pokušajte se premjestiti na kauč, pokrijte se dekicom i samo lezite. Ako vam odgovara, možete na YouTubeu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo učinkovita i čak puno bolja od medikameneata, dodala je dr. Hershner.

Vojnička metoda uz koju možete zaspati bilo gdje u dvije minute

Metoda iz knjige “Relax and Win: Championship Performance'”autorice Sharon Ackman navodno pomaže ljudima da brzo utonu u san, a koriste je i američki vojnici.

Vrlo je jednostavna, a treba se samo opustiti. Ackman tvrdi kako ćete zaspati za samo dvije minute.

– Američka mornarička škola razvila je naučnu metodu za spavanje u bilo kakvim uvjetima, i danju i noću. Nakon šest sedmica prakse, 96 posto vojnika zaspalo je za maksimalno dvije minute. Čak i nakon što su pili kafu ili kad su u pozadini slušali pucnjeve – piše autorica.

Prvo je potrebno isprazniti um od svih misli koje prolaze kroz glavu. Da biste to učinili, preporučuje da opustite sve mišiće na licu. Nakon toga opustite ramena pa ruke. Udahnite i opustite prsa pa noge.

Narednih deset sekundi htjeti ćete očistiti misli. Zamislite da ležite u mračnoj sobi na udobnom kauču. Ako imate problema s opuštanjem, počnite na glas izgovarati naredbu: “Ne razmišljaj”! Radite to toliko dugo dok vam ne uspije

Ako ste sve učinili kako treba, lagano ćete utonuti u san. Naravno, uz više vježbe to će ići sve brže,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh