Zdravlje

Evo kako kontracepcijske tablete djeluju na tijelo žene

Kontracepcijskim tabletama unosimo u organizam zamjene za ženske spolne hormone (estrogen i progesteron) kako bi spriječili trudnoću. Istovremeno novi nivoi tih hormona u tijelu žene mogu uzrokovati neke popratne efekte.

Kotracepcijske pilule - Net.hr

“Mitovi” vezani uz kontracepciju su zapravo mogući popratni efekti hormona koji se primjenjuju u kontracepcijskim tabletama. Najčešće nuspojave su lakše prirode i javljaju se u svega 10 – 15 % korisnica (oskudna krvarenja, mučnina, napuhnutost), piše “Ordinacija“…

Advertisements

Spolni hormoni i njihov uticaj

Spolni hormoni koji se osim u jajnicima proizvode u određenim količinama i u drugim organima, prije svega u nadbubrežnoj žlijezdi, masnom tkivu i mozgu, imaju brojne efekte ne samo na spolnu funkciju već i na funkcionisanje drugih organa.

U mozgu utječu na koncentraciju, pamćenje, raspoloženje, spolnu želju; utiču na metabolizam šećera, masti, proteina i minerala; kvalitet kože i kose; kvalitet kostiju i krvnih žila, itd.

Popratni efekti kontracepcijskih tableta

Mogući efekti su kombinacija individualnih tjelesnih funkcija pojedine osobe i odabranog preparata.

Gestageni osim progesteronskog efekta imaju i različit uticaj na metabolizam šećera, masti i minerala te efekat sličan učinku androgena (muških spolnih hormona).

Obzirom da nam na raspolaganju stoji 15-ak preparata, za svaku ženu će se individualno odabrati onaj koji će njoj najbolje odgovarati.

Ako žena ima sklonost osteoporozi, smanjenu spolnu želju ili primjećuje oslabljenu koncentraciju i pamćenje, doktor će preporučiti preparat sa gestagenom koji ima izraženiji androgeni učinak. Istovremeno se takav preparat neće preporučiti ženama sa smanjenim podnošenjem šećera ili povišenim mastima.

Ponekad se može javiti pojačan apetit, ali kontracepcijske tablete nisu izravan uzrok debljanja. Neki preparati mogu dovesti do blažeg zadržavanja vode u tijelu što izaziva dojam debljanja, ali s vremenom bi taj efekat trebao nestati ili se može pokušati s drugim preparatom.

Ako pacijentica ima izraženije dlačice na licu i tijelu, odabrat će se preparat sa gestagenom koji djeluje suprotno androgenima, ali kao popratni efekat može se pojaviti smanjena spolna želja.

Dokazano je da kontracepcijske tablete smanjuje simptome PMS-a (emocionalna labilnost, razdražljivost…) te u nekim slučajevima poboljšavaju depresivna stanja. Dakle, primjena bi trebala poboljšati, a ne pogoršati raspoloženje ili se može isprobati drugi preparat.

Kontracepcijske tablete vrlo efikasno sprečavaju trudnoću, ali nikako ne sprečavaju spolno prenosive infekcije (Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma, HPV, HSV, HIV…). Stoga je i uz primjenu tableta potrebno odgovorno spolno ponašanje te primjena kondoma kao zaštite od spolno prenosivih bolesti kod osoba koje nemaju stalnog partnera.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh