Zdravlje

Do koje godine ženama rastu grudi?

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promjene u veličini i obliku grudi događaju se tokom cijelog života, ali u određenoj dobi grudi prestanu rasti. Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Grudnjak - Blogspot.com

Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine košarice grudnjaka. Na promjenu u veličini grudi utiče različito vrijeme u ciklusu mjesečnice, piše “Zadovoljna“…

Advertisements

Kod većina žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

“Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, ali promjene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom cijelog života i povezane su s promjenama u tkivu grudi. Na te promjene utieču promjene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično”, objašnjava ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj “danak” i promijeniti izgled dojki. Ali, kako i na koji način opet ovisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje.

Genetika ipak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji zatim utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genetske karakteristike žene mogu povući s obje strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu “BMC Medical Genetics” otkrilo je kako sedam genetskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh