Zdravlje

Čak i umjereno uživanje alkohola moglo bi povećati rizik raka

Čak i malena čaša vina na dan može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena, upozorava odbor britanske vlade oslanjajući se na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te istraživanja, piše britanski “Guardian”.

Alkohol - Dnevnik.hr

U članku što ga je prošle sedmice objavio “Drug and Alcohol Review” autori navode da proizvođači alkohola istraživanjima koja sami finansiraju nastoje poručiti da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka, piše “Dnevno“…

Advertisements

Međutim, opasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malenim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugeriše da bi preporučen broj od 14 jedinica pića sedmično mogao biti previsok.

Čak i manje od 1,5 jedinica pića na dan, a to znači malena čaša vina, može povećati opasnost od razvoja raka usne šupljine, grla, jednjaka i raka u žena, ocjenjuje odbor britanske vlade.

Dobro su poznati efekti uživanja velikih količina alkohola na jetru i gušteraču, ali su manje proučeni učinci na rak dojke i debelog crijeva.

Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost se povećava i s manje od jedne čaše vina na dan.

Naučnici s Harvarda nisu utvrdili da blago uživanje alkohola znatnije utiče na razvoj raka u muškaraca (osim ako oni ne puše), ali jesu za rak dojke u žena.

Edward L. Giovannucci, profesor nutricionizma i epidemiologije na Školi za javno zdravlje na Harvardu, vodeći autor izvještaja, ocjenjuje da je opasnost od razvoja raka skromna.

Poznati su i neki pozitivni efekti povremenog uživanja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje opasnost od dijabetesa u žena, kaže Giovannucci.

“Prema tome bi ukupan efekat po zdravlje žena mogao biti pozitivan. Kad je riječ o raku debelog crijeva, rizik za muškarce i žene nizak je sve dok ne piju više od dva pića na dan”, dodaje.

Naučnici kažu da valja uzeti u obzir i genske razlike u metaboliziranju alkohola jer one mogu povećati rizik od raka.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh