Zdravlje

DOBRA VIJEST ZA DOMAĆICE: Neki kućni poslovi bukvalno mogu da vam spase život

Vrtlarenje, pranje poda i čišćenje kuhinje mogu da vam spase život, tvrdi se u novoj studiji.

No image - Haber.ba

U izvještaju Univerziteta “Mekmaster” u Kanadi, navodi se da čišćenje kuće samo pola sata pet puta sedmično smanjuje rizik od smrti za 28 posto i rizik od srčanih bolesti za 20 posto, piše “B92“…

Što više posla obavljate, to je bolje za vaše zdravlje. Ukoliko ste aktivni 750 minuta sedmično, smanjujete šansu od prerane smrti za 40 posto.

Istraživači se nadaju da će njihov izvještaj ohrabriti ljude da se pokrenu čak i ako nemaju pristup teretani.

U istraživanju je učestvovalo 130.000 ljudi koji su praćeni sedam godina. Učesnici su stari između 35 i 70 godina i žive u 17 različitih zemalja. Svaki od učesnika je dao podatke o svom socio-ekonomskom statusu, životnim navikama, zdravstvenoj historiji, porodičnoj historiji o kardiovaskularnim bolestima, težini, visini, mjerama kukova i struka i visinu pritiska.

Ispunili su i upitnik o tipovima fizičkih aktivnosti kojima se bave. Utvrđeno je da bi osam posto smrti bilo spriječeno, a procenat oboljelih od srčanih oboljenja bi opao za pet posto kada bi svako imao 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično.

Ukoliko niste tip koji voli da čisti, onda možete i da prošetate do posla ili počnete da vježbate.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh