Zdravlje

Posljedice klima-uređaja – Bole zglobovi, curi nos, srce brže lupa

Ako je kvalitetan i redovno održavan, klima-uređaj spašava od nepodnošljivih vrućina, pročišćava vazduh, smanjuje vlažnost i uklanja neugodne mirise. Ali ima i opasnosti, koje najčešće proizilaze iz neracionalnog podešavanja temperature i nepravilnog održavanja.

No image - Haber.ba


Klima uređaj (Foto: arhiva)

Razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne bi smjela biti viša od pet stepeni Celzijusovih, a klima-uređaj trebalo bi čistiti i dezinfikovati barem dva puta godišnje.

Neočišćen klima-uređaj podstiče napad astme

U neodržavanim klima-uređajima mogu se nakupljati gljivice, prašina, životinjske i biljne prljavštine (dlake, grinje) kao i različiti hemijski spojevi, a sve to može štetiti osobama koje pate od alergija i podstaći napade astme.

Djecu držite dalje

Posebno je važno pripaziti na temperaturu klima-uređaja u prostorijama u kojima najčešće borave djeca. Ako prejako puše ili je prehladno, djeca mogu “zaraditi” upalu uha.

Bole zglobovi, curi nos, srce brže lupa

Razlike u temperaturi više od osam stepeni opterećuju krvotok. Srce brže pumpa jer se kapilari ne mogu tako brzo širiti i skupljati. Zbog toga se može pogoršati stanje srčanih bolesnika, ali čak i mladi, zdravi ljudi mogu osjetiti bol u grudima. Ali, najčešće reakcije na neprirodnu hladnoću klimatizovanih prostorija su curenje nosa, šmrkanje, kašalj. Ako vas pak muče hronični bolovi u kostima i zglobovima, boravak u klimatizovanim prostorima može pogoršati tegobe.

Suh vazduh iz klima-uređaja šteti koži i isušuje je. Zbog suhog klimatizovanog vazduha koža gubi vlagu, a to pogoršava stanje oboljelih od ekcema i drugih kožnih bolesti.

Oprezno s klimom u automobilu

Temperaturu u automobilu treba snižavati postepeno, naročito ako je dugo bio izložen suncu. Prije kretanja prozračite ga otvaranjem vrata, a posljednjih 15-tak minuta vožnje isključite klima-uređaj kako biste se nakon izlaska iz vozila lakše prilagodili spoljnoj temperaturi.

(lpm)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh