Zdravlje

Simptomi hipertrofije srca: Ne primjećujemo ih, a mogu da izazovu iznenadnu smrt, čak i kod mladih

Hipertrofična kardiomiopatija je poremećaj srčanog mišića, koji karakteriše asimetrična, ili simetrična hipertrofija – zadebljanje lijeve ili desne komore srca.

Žena s glavoboljom - Blogspot.com

Bolest je često nasljednog karaktera

Zbog zadebljanja srčanog mišića, može doći do pojave različitih simptoma i poremećaja hemodinamike u srcu, pa može doći do pojave ishemije (loša prokrvljenost srca) i aritmije, što može dovesti do takozvane iznenadne srčane smrti, piše “Kurir“…

Glavni simptomi bolesti su:

  • Zamor pri naporu (javlja se kod svakog drugog pacijenta)
  • Osjećaj bola u grudima
  • Osjećaj lupanja srca (palpitacije)
  • Nesvjestice
  • Otežano disanje (dispneja)
  • Ubrzano disanje (ortopneja)
  • Vrtoglavica
  • Simptomi i znakovi popuštanja srca (otoci ruku, stopala i nakupljanje tečnosti stomaka)

Međutim, većina bolesnika je bez simptoma i bolest se kod njih otkrije na nekom od sistematskih pregleda prilikom EKG-a.

Prirodni tok bolesti relativno je stabilan 5-10 godina, a zatim dolazi do laganog pogoršanja funkcije lijeve komore i pojave navedenih simptoma.

Liječenje

Liječenje zavisi od simptoma i od prisutnosti eventualne slabe prokrvljenosti srca.

Bolesnika bez simptoma nije potrebno liječiti, nego samo redovno pratiti. U slučaju prisustva slabijih simptoma, pomažu beta blokatori koji smanjuju krvni pritisak i samim tim opterećenje srčanog mišića. Kod težih oblika preporučuje se davanje disopiramida, koji uklanja gotovo sve simptome bolesti.

Ukoliko se ne postigne uspjeh sa medikamentoznom terapijom, pristupa se hirurškom liječenju. Ukupni godišnji mortalitet odraslih bolesnika je između 2-4 %. U oko 50% bolesnika smrt je iznenadna i neočekivana (često kod sportista).

Iznenadna smrt se javlja najčešće u naporima, a uzrokovana je hemodinamskim poremećajima i aritmijama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh