Zdravlje

Dvije strašne bolesti vrebaju sve visoke žene: Ovo je jedini način da se zaštitite!

Niske dame su u prednosti, izuzev kada je riječ o trudničkom šećeru.

zena - Shutterstock

Visina može da bude nezavisni pokazatelj potencijalnog rizika od dobijanja krvnog ugruška (venske tromboze), pokazalo je švedsko istraživanje objavljeno u časopisu “Cirkulacija: Kardiovaskularna Genetika”.

Rizik od dobijanja krvnog ugruška je bio najmanji u grupi niskih žena i muškaraca i pokazalo se da se rizik povećava s visinom ispitanika, piše “CNN”.

Visina nije nešto na šta čovjek može da utiče, ali visina stanovništva se povećala, i nastavlja da se povećava, što može da bude jedan od indikatora povećanom broju pojave krvnih ugrušaka“, objašnjava vođa istraživanja dr Bengt Zoler, prenosi “24sata“…

Smatram da bi visina trebalo da počne da se uključuje u procijene rizika, isto kao što se uključuje prekomjerna težina, iako je potrebno sprovesti još istraživanja kako bi se tačno utvrdilo kako je visina povezana sa nasljednim bolestima kao što su razni poremećaji krvi“, napominje dr Zoler.

Važan faktor je ukupna masa tijela

Istraživanje su sproveli u Švedskoj na 2,6 miliona ljudi, a naučnici su tražili braću i sestre različitih visina na kojima bi uporedili rizik.

Rezultati su pokazali da žene niže od 155 cm, za razliku od žena viših od 182 cm, imaju čak 69 posto manje šanse od razvoja krvnog ugruška, a kod muškaraca je rizik bio 65 posto manji za muškarce niže od 161 cm.

Kod muškaraca su pronašli povezanost između visine i rizika kod krvnih ugrušaka u plućima (plućne embolije), kao i kod ugrušaka koji se pojavljuju u nogama i rukama, dok je kod žena pronađena povezanost samo kod pojave krvnih ugrušaka u nogama.

Ipak, ovi ugrušci nisu bezazleni, oni se mogu slomiti i otputovati kardiovaskularnim sistemom u pluća. Ako je ugrušak dovoljno velik, može da prouzrokuje i smrt, a to se može dogoditi odjednom, bez ikakvih vidljivih simptoma“, objasnila je dr Meri Kušmen.

Značajnost istraživanja je prvenstveno u velikom broju ispitanika i i dobroj metodologiji. U suštini, bilo da ste niski ili visoki, morate biti svjesni da na pojavu krvnog ugruška utiče životni stil čovjeka, puši li cigarete i kreće li se dovoljno. Mi nemamo nikakvu kontrolu nad visinom, ali pametnim izborom načina života sigurno možemo da utičemo na smanjenje rizika“, dodaje doktorka.

Rizik od raka se povećava s visinom

Epidemiološka istraživanja su pokazala da su visoki ljudi podložniji razvoju karcinoma. Prošlogodišnja analiza 63 istraživanja koja su se bavila povezanošću visine i rizika od dobijanja raka otkrila je da visina utiče na veći rizik od kolorektalnog karcinoma i raka pluća.

Naučnici su napomenuli da isti ovi uzročnici, kao i genetika, mogu da utiču i na povećani rizik od dobijanja raka dojke.

Niže žene imaju viši rizik od gestacijskog dijabetesa

Visina je takođe povezana sa gestacijskim dijabetesom, koji se javlja s povećanjem šećera u krvi za vrijeme trudnoće. Američko istraživanje otkrilo je da više trudnice imaju 60 posto niži rizik od njegovog razvoja, dok najviši imaju one najniže.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh