Zdravlje

Oprez! – Preslana hrana lomi kosti

Previsok unos soli kod žena povećava rizik od fraktura kostiju.

Solnica - Blogspot.com

Advertisements

Japansko istraživanje sprovedeno na 213 žena u postmenopauzi, prosječne starosti 63 godine, posmatralo je odnos između unošenja soli i rizika od preloma kostiju.

Ispitanice anketirane o tome koliko često konzumiraju slanu hranu, mjerena im je gustina kosti, ravnoteža, snaga mišića i uzeti su im uzorci krvi. Rezultati su pokazali da su one žene koje su uzimale 7,561 mg soli dnevno (ekvivalentno 7 čizburgera u McDonalds’u) imale 4 puta veći rizik od pojave fraktura.

Autori su naglasili da kod dama koje nisu unosile previše soli nije bilo povećanog rizika od lomova. Takođe, studija je pokazala da rizik nije ni u kakvoj vezi s uzrastom, gustinom kostiju, indeksom tjelesne mase, niti nivoima kalcijuma i vitamina D u krvi. Preporučen dnevni unos soli je do 2, 300 mg dnevno, pišu “Vitamini“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh