Zdravlje

Imate li ovakvu kvrgu na ruci? Uopšte nije bezazlena…

Ovakve kvrge nisu samo estetski problem, već zaista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.

Kvrga

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo povredu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom.

Advertisements

Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem, piše “Bright Side“…

Kako prepoznati

Medicinari takve tvorbe zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zglobu, ali može se pojaviti i na površini dlana ili na unutrašnjoj strani prstiju. Obično je veliko od nekoliko milimetara do dva centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama.

Zapravo se radi o tumoru mehkog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već zaista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.

Zašto nastaje

Na nastanak gangliona utiču ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj toka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima.

Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina koja se kreće samo u smjeru ka ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne, ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi rijetko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, ali doktori upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcionisanja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija. Najčešći oblik liječenja je hirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, doktori savjetuju da potražite pomoć stručnjaka primijetite li takvo izbočenje.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh