Zdravlje

Vikinška bolest – uzroci, simptomi i liječenje

Vikinška ili Dupuytrenova bolest je stanje postupnog savijanja jednog ili više prstiju ruke zbog čega bolesnici često nisu u stanju obavljati većinu svakodnevnih aktivnosti

Dupuytrenova bolest - Ordinacija

Advertisements

Ako na trenutak razmislimo o našim rukama i svim radnjama koje tim nevjerojatnim “alatom” radimo, shvatimo kako većinu tih radnji uzimamo zdravo za gotovo i uopšte ne razmišljamo koliko bi nam bilo teško da ih ne možemo napraviti. Za osobe koje pate od Dupuytrenove bolesti, također poznate kao “vikinška” bolest, mnoge radnje postaju svakodnevna borba jer se jedan prst ili čak cijeli dlan ne može izravnati. Čak i jednostavni svakodnevni zadaci kao što su vožnja automobila, stavljanje rukavica, pranje lica i oblačenje za njih mogu biti jako teški, piše “Ordinacija“…

Dupuytrenova bolest stanje je koje može zahvatiti šake i prste. Postupno može saviti jedan prst ili više njih prema dlanu šake. Ova bolest javlja se kod muškaraca i žena, ali je učestalija kod muške populacije. Iako nije opasna po život, Dupuytrenova bolest može uveliko ograničavati život.

Prof. dr. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu KB Dubrava izjavio je: “Ova bolest malo je poznata u javnosti, a osobe koje ju imaju često s nelagodom o njoj pričaju i ne traže pomoć doktora u ranoj fazi.”

Uzroci i simptomi Dupuytrenove bolesti

Dupuytrenova bolest progresivno je stanje koje zahvaća vezivno tkivo na dlanu šake i na prstima, a može postepeno napredovati u Dupuytrenovu kontrakturu (jedan od mogućih simptoma Dupuytrenove bolesti, a razvit će se kod približno 25 posto bolesnika), pri čemu se zahvaćeni prst ili prsti trajno savinu prema dlanu šake.

Procjenjuje se da Dupuytrenova bolest zahvaća od 3 do 6 posto bijelaca i to posebno one sjevernoevropskog porijekla. Prema kliničkom mišljenju, u Hrvatskoj ima oko 1.300 oboljelih.

Dupuytrenova bolest češće se javlja kod muškaraca nego kod žena (5 do 15 puta) i težeg je oblika. ​ Stvarni uzrok Dupuytrenove bolesti još je uvijek nepoznat, ali neki od uzroka su genetika (gotovo kod 70 posto svih osoba s Dupuytrenovom bolešću u porodičnoj se historiji bolesti javlja to stanje), dijabetes, alkohol, epilepsija, povrede…

Liječenje Dupuytrenove bolesti

Dupuytrenova bolest ne može se izliječiti, ali postoje hirurški i nehirurški tretmani koji mogu ublažiti simptome. Bolest se može ponoviti nakon tretmana te se u tom slučaju odabrana metoda mora ponoviti.

Nehirurške metode liječenja uključuju tretman ubrizgavanjem lijeka kolagenaza clostridium histolyticum koji sadrži enzime (nazvane kolagenazama) koji se ubrizgavaju direktno u tračak. Ti enzimi otapaju kolagen kako bi se tračak razbio. Dan nakon injekcije slijedi postupak tokom kojeg doktor isteže prst razbijajući tračak. U nekim slučajevima tračak sam puca i nije potreban postupak istezanja.

Ostale nehirurške metode uključuju perkutanu fasciotomiju iglom i liječenje zračenjem koje se obično koristi kod bolesnika u ranim stadijima bolesti. Hirurški zahvati preporučuju se kod oboljelih s funkcionalnim oštećenjem i kontrakturama zgloba od 30 ili više stepeni.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh