Zdravlje

OZBILJNO UPOZORENJE: Ako primijetite ove simptome, odmah zovite Hitnu pomoć

Loše vam je, ali ne možete da shvatite da li je to umor, smetenost ili oduzetost? Situacija može biti ozbiljna.

Glavobolja - Ilustracija/Web-tribune.com

Advertisements

Ako ne možete da se nasmijete, izgovorite jednostavnu rečenicu, isplazite ravno jezik ili podignete ruke, zovite odmah Hitnu pomoć. Možda upravo upravo doživljavate moždani udar!

Može se desiti da se neka osoba zatetura i padne na ulici, a da onda uz nečiju pomoć ustane. Malo je blijeda, drhti, ali kaže da se ne osjeća naročito loše i odbija da bude pozvana hitna pomoć. Ako se nekome desi da prisustvujete takvom prizoru, evo simptoma na koje bi trebalo obratiti pažnju, piše “Webtribune“…

Treba provjeriti da li je došlo do oduzetosti. To je najlakše učiniti tako što se osoba zamoli da se nasmije. Ukoliko to nije u stanju da učini, radi se o oduzetosti, što je jedan od mogućih simptoma.

Važno je ustanoviti i “funkcionisanje mozga”, tako što se osoba zamoli da kaže neku jednostavnu prosto proširenu rečenicu. Ukoliko nije u stanju to da učini, mozak joj definitivno ne funkcioniše kao što bi trebalo.

Treća stvar na koju treba obratiti pažnju jeste da zamolite tu osobu da podigne obje ruke iznad glave. Onaj koji nije pretrpio moždani udar niti ima drugih fizičkih tegoba moći će to da učini. Za kraj, treba obratiti pažnju da li osoba razgovijetno govori ili zapliće jezikom. Znak moždanog udara je jezik koji visi ili stoji nakrivo.

Ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci kao što su jaka glavobolja, prolazne smetnje vida, ukočenost vrata, utrnulost ili slabost polovine tijela i ako se na vrijeme potraži ljekarska pomoć, sve može da se spriječi.

Iako mnogi misle da je moždani udar rezervisan samo za one starije, na ove simptome ipak, treba da obrate pažnju i mladi. Danas, moždani udar sve češće pogađa mlade, što naročito zabrinjava doktore, jer ukazuje na činjenicu da su pod sve veći stresom, bolesniji, ali i da ne vode dovoljno računa o svom zdravlju.

Simptomi šloga:

  • Utrnulost jedne polovine lica ili tijela
  • Ukočen vrat
  • Oduzetost
  • Poremećaj govora
  • Neposlušni prsti
  • Naglo zamagljenje vida
  • Nesiguran hod i loša koordinacija pokreta
  • Iznenadna nesnosna glavobolja
  • Nagon za povraćanjem i povraćanje u mlazu

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh