Zdravlje

Simptomi i uzroci spontanog pobačaja

Spontani pobačaj učestala je pojava. Brojne žene ne žele razgovarati o tome, a uzroci nisu uvijek potpuno jasni.

spontani pobačaj / ilustracija - Banjalučanke.com

Spontani pobačaj je nenadani prekid trudnoće do 20. sedmice trudnoće te prema stručnim studijama 1 od 5 trudnoća završava pobačajem. Učestalost spontanih pobačaja do 12. sedmice trudnoća dvaput je veća nego prekidi u periodu nakon toga. Maja Gudelj, dr.med., specijalistkinja ginekologije i opstetricije, ginekologinja u Poliklinici Ginecej, otkrila je koji su uobičajeni uzroci i simptomi spontanih pobačaja, piše “Ordinacija“…

Simptomi i uzroci

Žene mogu doživjeti potpuni i nepotpuni pobačaj. U slučaju nepotpunog dijelovi ploda ili placente ostaju u maternici te su pacijentice hospitalizovane i podvrgnute zahvatu kiretaže.

“Simptomi spontanog pobačaja su “spotting” (sukrvica) ili vaginalno krvarenje (iako često krvarenje ne mora biti znak spontanog pobačaja), tupa bol ili grčevi u donjem trbuhu i leđima”, kaže ginekologinja Gudelj.

Nakon potpunog pobačaja krvarenje i bolovi se smiruju, a maternica ostaje čista. Također, u nekim slučajevima pacijentice mogu doživjeti nesvijesticu i mučnine, ili Ili čak primjetiti ne samo tekuću krv nego i ugruške (komadiće tkiva). Ako osjetite neke od simptoma, važno je da posjetite vašeg ginekologa kako bi utvrdio je li plod živ. U slučaju da je tako, onda doktor prepisuje mirovanje, a većina takvih trudnoća završava uspješno.

Većina pobačaja nastaje zbog abnormalnog razvoja fetusa dok je 50% povezano s poremećajem u broju hromosoma, viškom ili manjkom. Ovakvi poremečaji nastaju “de novo” i nisu rezultat naslijeđa od roditelja, objašnjava ginekologinja.

Dodaje kako u nekim slučajevima zdravstveno i opšte stanje majke mogu biti uzroci pobačaja poput:

  • slabo kontrolirani ili neotkriveni dijabetes
  • Infekcija
  • hormonalni problemi
  • problem vezani uz maternicu (anomalije maternice, miomi..)
  • bolesti štitnjače
  • navike poput pušenja, pijenja alkohola ili uzimanje droga povećavaju rizik za pobačaj
  • prekomjerna težina ili pothranjenost
  • autoimune bolesti s poremećajima koagulacije i sl.
  • nasljedni hromosomski poremećaji roditelja

Šta nakon pobačaja?

Nakon što žene dožive ovakav šok, bilo bi najbolje kada bi posjetile psihijatra ili psihologa koji će razgovarati s njima o tome kako se osjećaju te im pomoći prežaliti. Vrlo je važno da se žene smire i prepuste procesu oporavka kako bi uspjele ostvariti novu trudnoću.

“Preporuka je, na novu trudnoću se odlučiti kada se psihički i fizički osjeti snažnom i spremnom za novi izazov. Trudoća je stanje koje nosi rizike, ali predkoncepcijskom obradom (infekcije, provjera hormona štitnjače ili testova za poremećaj metabolizma glukoze) i pažljivom pripremom za trudnoću (normalizacijom tjelesne težine, prestankom pušenja, zdravom prehranom, tjelovježbom) se rizici mogu svesti na najmanju mogućum mjeru”, napominje doktorica Maja Gudelj.

Statistike pokazuju kako 95 posto trudnoća nakon pobačaja završi uspješno, dok samo 1 posto žena doživi prekid trudnoće do 3 puta.

“Ako se pobačaji ponavljaju potrebno je učiniti obradu kako bi se pronašao uzrok: abnormalnosti maternice, poremećaji koagulacije, hromosomski poremećaji”, kaže ginekologinja iz Poliklinike Ginecej.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh