Zdravlje

Doktor i autor knjige “Kako ne umrijeti” savjetuje ove namirnice za dug život

Doktor Michael Greger autor je bestselera “Kako ne umrijeti”, prepoznatljivo je lice u Americi i šire, a njegovo stručnosti polje pokriva ishranu, sigurnost hrane i javno zdravlje.

Michael Greger - Snapshoot

On otkriva kojih šest namirnica bi svakodnevno trebalo da jedemo kako bismo se zaštitili od teških bolesti koje su u danšnje vrijeme postale prava epidemija koja dovodi do prerane smrti, poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa, piše “Stil“…

On smatra da je najveća tajna medicine znati šta da unesete u tijelo, tako da se ono samo izliječi, a vi budete siti i zdravi!

1. Mahunarke

Sočivo, leblebije, sušene polovine graška, soja i sve vrste pasulja su obavezne. Možda vam se supa od graška i umakanje mrkve u humus ne čini korisnim, ali i tako unosite mahunarke. Trudite se da pojedete bar tri porcije mahunarki dnevno. Jedna porcija je, na primjer, četvrtina šoljice humusa, pola šoljice kuhanog graha, sočiva, tofua ili puna šoljica svežeg graška ili proklijalog sočiva. Iako je i kikiriki tehnički mahunarka, doktor Greger ga je svrstao u kategoriju orašastih plodova (zbog nutritivne vrijednosti).

2. Bobičasto voće

Jedna porcija bobičastog voća je oko pola šoljice svježih ili zamrznutih, a sušenih četvrtina šoljice. Iako su, biološki gledano, banana, avokado, pa čak i lubenica bobičasto voće, koristićemo kolokvijalni termin za malo jestivo voće, i dodaćemo i grožđe (i suho grožđe) u ovu kategoriju. To naravno znači da ćemo dodati i voće za koje mnogi smatraju da spadaju u bobičasto voće, iako tehnički ne spadaju, na primher borovnice, trešnje, brusnice, jagode, dud.

3. Zeljasto povrće

U zeljasto povrće spadaju brokoli, kupus, blitva, raštika i kelj. Greger preporučuje barem jednu porciju dnevno (pola šoljice), i bar još dvije porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.

4. Orašasti plodovi

Svako bi trebalo da jede bar 1 kašičicu mljevenih lanenih sjemenki dnevno, a osim toga i porciju drugih orašastih plodova ili sjemenki. Četvrtina šoljice oraha je dovoljna za jednu porciju, a ako volite puter (na primjer od kikirikija), nemojte u jednom obroku uzimati više od dvije supene kašike. Kesten i kokos nutritivno ne spadaju u orahe.

5. Začini

Doktor Greger preporučuje i četvrtinu kašike kurkume, a možete da dodajete i druge začine (bez soli) koje volite.

6. Žitarice cijelog zrna

Za dug život jedite i porcije žitarica cijelog zrna. Na primjer pola šoljice tople ovsene kaše, kuhana zrna riže, kinoe i heljde, kuhana tjestenina ili kukuruz, šoljica hladnih (gotovih) žitarica; jedna tortilja ili kriška integralnog hleba, polovina peciva ili mafina, tri šoljice kokica…


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh