Zdravlje

6 č​udnih znakova koji mogu otkrivati probleme sa srcem

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je javnosti predstavio nove statistike koje potvrđuju kako su bolesti srca vodeći uzrok smrti kod žena iznad 35 godina starosti. Poznato je kako simptomi često prođu neprimijećeni, pa je važno znati sve o njima.

Srce - Lijekizprirode.com

Najčešći simptom srčanog udara je pritisak ili bol u prsima, nažalost u nekim slučajevima neće biti ovog “glavnog” simptoma, a pogođena osoba neće ni znati da je doživjela srčani udar. Upravo su tada najveće šanse za smrt, piše “Ordinacija“…

Evo nekoliko “čudnih” simptoma koji mogu otkriti da imate problema sa srcem;

OTEČENI ZGLOBOVI ILI NOGE

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, članaka, nogu ili trbuha. Obratite pažnju također na naglo debljanje i gubitak apetita.

GLAVOBOLJE

Prije nego uzmete tabletu protiv bolova, znajte kako je ona jakog intenziteta čest simptom bolesti srca, prenosi “prevention.com”. Iako sama glavobolja ne mora biti simptom srčanog udara, ako se javlja uz ostale simptome, potražite pomoć doktora.

UMOR

Ovo bi mogao biti najteži simptom z​a​ prepoznavanje jer čovjek može biti umoran iz više razloga – manjak sna, stres, itd… Radi se o prepoznavanju neuobičajen​og umora, na primjer ako ste se popeli na drugi sprat stepenicama i odjednom osjećate neobjašnjiv gubitak energije te vam je teško doći do daha, vrijeme je da se zabrinete.

GRČEVI U TRBUHU

Mnogi će reagovati na bol koja se širi od prsa preko leđa i prema lijevoj ruci, ali bol koja označava probleme sa srcem se može javiti i u drugim područjima tijela.

Tako nije neobično da se pacijenti žale na bol u trbuhu. Ako osjetite probadajući bol u predjelu trbuha, može znaćiti da vaše srce šalje signale boli u trbuh. Iako bol u trbuhu može označavati razne probleme, ako vam je osjećaj potpuno nepoznat, obratite se doktoru.

SLABOST

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte doktora.

VRTOGLAVICA

Poput ostali​h​ navedenih simptoma, vrtoglavica također može biti razlog za zabrinutost. Ako se ne radi o vrtoglavici koja je posljedica naglog ustajanja, i ako osjećaj traje dugo, svakako posjetite doktora jer se može raditi o začepljenju arterija koje se “igraju” sa vašim krvnim tlakom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh