Zdravlje

Ovo se dešava vašem tijelu 10 sati nakon što nanesete lak za nokte

Većina žena redovno lakira nokte. Da li znate da lak za nokte sadrži hemijske supstance koje su otrovne i prouzrokuju štetu tijelu, ne samo površinski već i interno u tijelu?

Lak za nokte - Dnevno.hr

Dakle, ukoliko želite da znate na koji način lak za nokte utiče na vaše tijelo, čitajte dalje.

Nedavna studija je otkrila da su mnogi od najpopularnijih marki lakova za nokte na tržištu opasniji nego što se to čini, piše “Webtribune“…

Istraživači su testirali 24 žene koje su nalakirale nokte kako bi otkrili prisustvo štetnih hemikalija u njihovom tijelu. Rezultati su pokazali da je svaka od njih u sebi imala toksine. Razlog je bio, lak za nokte.

Rezultati su pokazali da je 100% učesnica pokazalo znake prisustva trifenil fosfata samo deset sati nakon nanošenja laka za nokte.

U naknadnoj studiji, isti ti istraživači su testirali deset različitih lakova za nokte i pronašli da njih osam sadrži ovu supstancu. Pritom, dva laka koja su bila pozitivna na trifenil fosfat nisu imale naznačeno na etiketi da ga sadrže. To znači da čak 20% lakova za nokte koji se prodaju sadrže neku štetnu materiju koja nije naznačena na njihovim etiketama.

Šta je trifenil fosfat?

Jedan od glavnih problema sa ovom supstancom je što ometa endokrini sistem kod ljudi. Ona može uticati na regulaciju hormona, metabolizam, reprodukciju i razvoj.

Ovo je naročito štetno za mlade devojke koje redovno koriste lak za nokte jer je zdrav hormonalni razvoj ključan dio njihovog razvoja. Trifenil fosfat pak predstavlja ozbiljni rizik po zdravlje bilo koje osobe izložene njegovom uticaju.

Takođe se zna da je:

  • Neurotoksin
  • Endokrini toksin
  • Reproduktivni toksin
  • Iritant za kožu
  • Alergen

Druge štetne komponente lakova za nokte:

Formaldehid

Formaldehid je poznat karcinogen koji se može rastvoriti u vodi i u vazduhu. Izlaganje ovoj hemikaliji može takođe dovesti do simptoma poput: slabosti, astme i gubitka daha. Oni koji pate od ovih hroničnih bolesti su izuzetno podložni trovanju formaldehidom.

Toluen

Ova hemikalija je poznata po sprečavanju razvoja kod djece, mada su neki naučnici pronašli tragove toluena u majčinom mlijeku. Toluen još može i iziritirati kožu u kontaktu sa njom.

Prirodne alternative za lak za nokte

Srećom, postoje kompanije koje su riješile da stvore prirodne alternative koje eliminišu rizik od alergija, karcinoma i hormonalnih poremećaja.

Matičine Bašte

To je linija prirodniih lakova za nokte koja dolazi u raznim bojama. Oni se prave od vode i ne sadrže nikakve tragove štetnih hemikalija ili kancerogena.

Akvarela

Nudi asortiman od preko 50 boja za nokte. Svi su bazirani na vodi i ne sadrže formaldehid, toluen, dibitil falat ili živu.

SpaRitual

Marka lakova za nokte koja ne sadrži toksine i veganska je.

Mirotvorac kozmetika

Ima takođe neke lakove koji su bazirani na arganovom ulju i ne sadrže toksine. Oni takođe hidriraju nokte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh