ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Pročitajte ovo odmah, prije nego što odete u salon (može vas spasiti od moždanog udara!)

Moj najmanje omiljen dio odlaska u frizerski salon nije ni cijena, niti strah od toga da će frizer odsjeći više kose od onog što želim, već je samo pranje kose u njihovom lavabou.

Moždani udar - Ljepotaizdravlje.hr

To pranje kose ste do sad možda smatrali samo dosadno neudobnim, ali ono može imati mnogo ozbiljniju posljedicu – moždani udar frizerskog salona, piše “Webtribune“…

Ovo možda zvuči besmisleno, ali predstavlja moždani udar prouzrokovan oštećenjem krvnih sudova u vratu nastalih kao rezultat oštrih pokreta vrata na otvoru za vrat lavaboa za pranje kose u salonima.

Jedna žena je primijetile iznenadnu slabost u svojoj lijevoj ruci i nozi otprilike sedam dana od posjete salonu. Zatim, sedam dana kasnije, primljena je u bolnicu sa mučninom, obimnim povraćanjem i glavom koja je bila previše vrela da bi se dodirnula. Doktori su potvrdili da je u pitanju moždani udar.

Šta je moždani udar?

Moždani udar je bolest prouzrokovana restrikcijom kiseonika u mozgu. Kada je krvni sud blokiran ili oštećen, to dovodi do abnormalnog protoka krvi ili stvaranja ugrušaka. Smanjeni protok krvi dospijeva tad do mozga i ubija moždane ćelije.

Fizičke posljedice zavise od djela mozga koji je oštećen. Na primjer, oštećenja lijeve strane mozga mogu dovesti do problema sa govorom i jezikom ili desnom stranom tijela.

Šteta u desnom delu mozga može dovesti do gubitka vida ili problema sa lijevom stranom mozga. Moždani udar je peti najčešći uzrok smrti u SAD-u i najčešći uzrok invaliditeta. 40 % žrtava moždanog udara su muškarci, a 60% su žene, a rizik od srčanog udara se povećava s godinama. Ipak, 80% moždanih udara je moglo biti spriječeno!

Simptomi moždanog udara:

  • Jednostranična slabost
  • Neprirodno opušteno lice
  • Nepravilan govor (može da zvuči kao kod osoba pod uticajem opijata)
  • Gubitak vida, mutan vid ili vrtenje pred očima

Sprečavanje moždanog udara

U salonu:

Zaštitite svoj vrat! Recite frizerki da namjesti lavabo da bude na prikladnoj visini ili da vas premjesti na neki koji jeste. Uvijek vrat naslonite na bar jedan presavijen peškir (više je bolje) kako bi umanjili traumu.

Kod kuće:

Kontrolišite krvni pritisak

Krvni pritisak je najveći faktor koji je moguće spriječiti kod moždanih udara. Kontrolisanje krvnog pritiska je jedna od najvažnijih stavki kod spriječavanja moždanog udara.

Hranite se zdravo

Ukoliko konzumirate namirnice bogate trans mastima, holesterolom i sodijumom, svakim danom povećavate svoj rizik od moždanog udara. Umjesto tih namirnica, potražite cjelovite namirnice koje sadrže zdrave masti, hranu začinite alternativama za so i pazite na svoj unos šećera.

Pokrenite se!

Nije važno samo šta stavljate u svoje tijelo već i šta sa tim radite. Ukoliko u vašem životu fali fizička aktivnost, time povećavate rizik od visokog krvnog pritiska, holesterola, dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Ukoliko vi ili neko u vašoj blizini počne da osjeća simptome moždanog udara, potražite pomoć doktora pod hitno! Što prije odgovorite na znakove upozorenja, to su šanse za preživljavanje i oporavak veće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh