Zdravlje

Život sa nesanicom je pravi pakao: Šta se stvarno dešava u tijelu kad ne možete da spavate noću

Insomnija, odnosno nesanica, je veoma zamorna stvar. Ona onesposobljava čovjeka da se uhvati u koštac sa promjenama koje izaziva. Djevojka koja pati od tog poremećaja rekla je da je ona kod nje izazvala anksioznost, brigu i depresiju – sve u isto vrijeme.

Nesanica - Zadovoljna.hr

Kada je išla na spavanje, ostajala je budna u krevetu oko pet sati i na kraju je razmišljala kako je za to vrijeme mogla da bude produktivna.

Ovo je njena priča:

“Kada nemate dovoljno sna, nikada niste dovoljno prisutni u datom trenutku. Umor se nadvija nad vašim tijelom, a produktivnost opada. Kasno shvatate stvari ili propuštate jutarnje sastanke jer vam se baš tada prispava. Krivica vas jednostavno proždire.

Osjećate se beznadežno, bezvrijedno i sve vas čini uznemirenim i iznerviranim. Čak i ljudi koji pored vas razgovaraju telefonom. Kada ste na času ili na sastanku, potrebno vam je dosta truda i hrabrosti. Osjećate se kao da ste osvajač, sve dok ne shvatite da ulažete previše napora u nešto što je drugima prelahko. Tada počinjete da očajavate.

Emotivna štetnost nesanice je beskrajan krug krivice, umora i beznađa. Pokušaji da pobjegnete od toga dovode do gubitka volje i utiču na reputaciju. Reputaciju jer nesanica nije izgovor ni za šta, baš kao što nije ni depresija. Na želju za spavanjem se gleda kao na lijenost. Nadređeni smatraju da loše upravljate vremenom ako ne legnete kada treba. U poslovnom svetu podočnjaci su sinonim za neefikasnost.

Govore vam da vas razumiju i kako se i njima dešavalo da ne spavaju cijelu noć, a ne znaju da ste po ko zna koliko puta ostajali budni po tri dana u nizu. Savjetuju vas da koristite mirišljave svijeće ili da slušate klasičnu muziku, a ne znaju da ste probali čak i alkohol u krajnjem očaju.

Ali insomnija nije samo insomnija. To je često simptom nečeg većeg što bi trebalo riješiti. Zdravstveni problem ili mentalna nelagodnost. Nesanica je simptom koji pogoršava ionako tešku situaciju. Uvlači vas u zamku i proždire vas, a pritom svake večeri dovodite u pitanje vaš zdrav razum. Noćima razmišljate o svim greškama koje ste pravili tokom života. Insomnija se često javlja zajedno sa depresijom i nervozom, što dovodi do smrti vašeg uma.

Ne postoji jednostavno rješenje za nesanicu zato što su razlozi za njenu pojavu raznoliki. Ovo je samo prikaz toga kako insomnija može da utiče na čovjeka i koju cijenu plaćate zbog tog stanja”, piše “Noizz“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh