Zdravlje

Bonton za pacijente: Kako se ponašati kod doktora?

Kada je riječ o zdravstvenoj njezi pacijenata, naglasak se najčešće stavlja na ponašanje doktora.

No image - Haber.ba

Bitno je da doktori budu profesionalni, ljubazni, brižni i sl. Međutim, što je s pacijentima? I oni imaju neka, kako prava, tako i obveze te pravila lijepog ponašanja.

Kako bi cijeli sistem zdravstvene brige funkcionisao, od presudne je važnosti da komunikacija na relaciji pacijent-doktor bude izuzetno korektna. Prema pacijentima treba biti iznimno pažljiv, to je svima jasno. Međutim, često pacijenti zaboravljaju da i oni moraju dati svoj udio u unaprijeđenje cijelog procesa liječenja i oporavka, piše “Ordinacija“…

Kako se pacijenti trebaju ponašati?

Kako biste pridonijeli što uspješnijem procesu u kojem se nalazite, kao pacijent, trebate se držati nekoliko jednostavnih pravila:

Potpuni i valjani podaci o zdravstvenom stanju

Svom doktoru trebate točno navesti svoju historiju bolesti, lijekove koje ste uzimali, bol koju ste osjećali i sve drugo što može biti i što jest povezano s vašim zdravstvenim stanjem.

Kod doktora ne smijete poznavati osjećaj srama. Naime, on vas može kočiti u iznošenju bitnih informacija, a samim tim će usporiti ili blokirati vaše liječenje.

Slijediti tretman tačno onako kako je propisano

Ako želite da vaš proces oporavka teče dobro, slušajte svoga doktora jer on ili ona sigurno zna najbolje!

Podmirite svoje račune

Podmirite sve svoje račune prema bolnici na vrijeme kako biste izbjegli kasnije komplikacije.

Imajte obzira prema drugim pacijentima

Upamtite da i drugi ljudi imaju svoje bolesti i svoje teškoće te im ne narušavajte mir. Isto tako, imajte obzira prema osoblju. Najmanje što im možete priuštiti za svu njegu koju vam poklanjaju je ljubaznost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh